Molitva Isusu (Mt 11,25-30)

kad nas je pozvao da učimo od njega

uz današnje Evanđelje: sv. Katarina Sijenska (29. travnja); Srce Isusovo (god. A); 14. nedjelja u god. A

Iz jednog prošloga doba, u vrlo obnovljenom ruhu. Baš na današnji dan kad molimo blagoslov i Božju zaštitu za našega novoga nadbiskupa koji na liturgijski način preuzima pastirsku službu u nadbiskupiji i metropoliji Zagrebačkoj. Sv. Katarina, zaštitnica Europe, znak je i zagovornica da iznova u uskrsnom vremenu u dolasku nadbiskupa Dražena što dublje osjetimo kako smo jedan narod, jedna Crkva, da iznova doživimo Kristovu brigu za nas, i prepoznamo kako vjerno ispunja svoje obećanje: “Ja sam s vama u sve dane!” Mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za smirenje i utjehu, za još dublje razumijevanje Kristova uskrsnuća, za čitanje i slušanje:

Molitva Isusu kad nas je pozvao da učimo od njega (Mt 11,25-30)

Dopusti mi, Gospodine, da uđem u sveti trenutak kad odaješ priznanje Ocu.
Tvojom snagom i tvojom ljubavlju neka na čas sve u meni zastane u intenzivnom promatranju.
Svetom radikalnošću ostavljam svoje terete i muke kojima sama sebe mučim. Tebi predajem jaram kojim sam zbog vlastitih grijeha ili zbog zloće svojih bližnjih opterećen. U miru, ponizno i skromno, sasvim nedostojan želim promotriti tajnu tvojega Srca, središte tvoje božanske osobe.

Sve je Otac tebi predao. U tvoje je ruke povjerio sudbinu svih duša i svega svijeta. To je velika tajna božanskoga milosrđa, skrivena od  svjetske mudrosti. Kod Pashalne večere, prije svoje muke bio si duboko svjestan da je Otac tebi sve u ruke predao (Iv 13,3). Prije uzašašća, slavan, proglasit ćeš otvoreno da je tebi dana sva vlast na nebu i na zemlji (Mt 28,18). Objavi mi, Gospodine, tu tajnu Očeve ljubavi, upiši je u moje srce! Podari mi da smireno motrim tvoju vlast.

Spremno ću se tada odazvati tvojemu pozivu jer nudiš ono za čim čeznem. I tebi je stalo da nađem spokoj duši svojoj. Spremno ću se odazvati da budem sasvim blizu tebi pod tvojim jarmom. Zbog toga on je sladak. Amen.

(usp. Molitva Isusu)

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.