Mesiji, prije Pashe, prije slavnoga ulaska u Sveti grad (Iv 11,45-56)

uz današnje Evanđelje: subota 5. korizmenog tjedna

Umjetnički prikaz Kristova lika

Na posljednji dan uoči Cvjetnice i Velikoga tjedna. U ovim novim medijima mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za smirenje i utjehu, za još dublje razumijevanje i primjenu Evanđelja, za ulazak u središte crkvene godine, za čitanje i slušanje:

Mesiji, prije Pashe, prije slavnoga ulaska u Sveti grad (Iv 11,45-56)

Isuse naš, činiš mnoge znakove – djela Božja usmjerena na spas tvojega naroda. Činiš ih zato da spasiš nas. Da mene spasiš. Kad ih motrimo, mi mnogi, dolazimo do vjere u tebe. O kad bismo svi povjerovali u tebe i gradili svoj život na tebi, Božja Riječi! Ne bi to dovelo ni do kakve uzbune u vlasti, nego do sloge i života.

Ali oni uz velikoga svećenika, hramskoga poglavara, i naši gorljivi, samouvjereni revnitelji svetoga Zakona, – svi odgovorni za vodstvo – boje se vlastitoga gubitka. Strahuju da će njima svjetski vladari oduzeti sveti grad i narod. Kao da smo mi njihov posjed!

Veliki svećenik vrijeđa sve koji su se okupili na vijećanje da ništa ne znaju. Traže svoju korist. Njima je bolje da tebe pošalju u smrt, i tako se savjetuju, tako odlučuju ubiti te. Kakva li ironičnoga svetogrđa! Mi ljudi osudili smo tebe, našega Mesiju i Spasitelja kojega iščekujemo, na smrtnu kaznu. Ne bi li bilo bolje da se pod nama, bezumnim slijepcima, odmah paklensko podzemlje otvori i zauvijek nas proguta?

A ti ćeš, Dobri, u svojoj božanskoj samilosnoj sućuti spremno ispuniti proroštvo i umrijeti za sve nas, raspršenu, rastresenu, razdijeljenu, zaluđenu i zalutalu djecu Božju, braću svoju, da nas okupiš u jednu, tvoju novu sinagogu.

Povedi i mene, Gospodine, u ovaj obližnji pusti kraj, da ostanem ondje s tobom u skrovitosti, u trenucima samoće i duhovne dubine prije središnjega, velikoga Blagdana koji stvara i određuje tko smo, kojim slavimo svoje otkupljenje i izlazak u slobodu.

Uzići ću i ja već unaprijed među ostalim hodočasnicima da očistiš dušu moju. U svetom Hramu, u tvojem Domu, očekujemo te: kad ćeš nam doći.

1. 4. 2023.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.