Znam li zamoliti? (Mt 7,7-12)

uz današnje Evanđelje: četvrtak 1. korizmenoga tjedna

Eva Vukina, Moj Isus, moja nada, moje sve – Eva Vukina Art | Facebook

Kao molitva za stradale u teškoj prometnoj nesreći u Grčkoj, kao duhovna priprava u korizmi, uoči Prvoga petka, evo mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za okrjepu duši, za poniranje u Kristovo evanđelje, za čitanje i slušanje:

Znam li zamoliti? (Mt 7,7-12) – ilustracija: Eva Vukina Art (facebook.com)

Ne zaslužujem, a ti me poučavaš, Učitelju dobri. Govoriš mi u živoj zajednici koja me nosi, koja se poput tebe moli Ocu nebeskome. Pogađaš u bit moje naravi koja traži, koja žudi za otvorenim vratima. Realno gledaš na moju zloću, ali znaš da neću svojemu rođenomu, ljubljenomu, podvaliti ni kamen koji ti je napasnik nudio u pustinji, ni zmiju koja je od početka zavodila Božje ljude. Od srca rado dat ću djetetu srca moga što od mene zatraži.

Ti si objava, Gospodine, razotkrivenje neumorne ljubavi Očeve. Pozivaš, obilno mi nalažeš da zamolim, zatražim, da pitam i potražujem; da idem do kraja, do posljednjega uzroka. I primit ću dar iz darežljiva srca Očeva. Ako pustim da me vodi duboka, živa čežnja moje duše, i tražim tebe, Boga živoga, ljubazno ćeš mi reći: “Evo me”.

Kucam na vrata tvojega srca, Oče nebeski. Molim, tražim kruh i ribu kojima je Isus, zahvalivši, nahranio mnoštva i stvorio novo obilje koje ostaje. Prosjak sam koji ništa od sebe nema.

A ti me upozoravaš na moje želje. Želim da ljudi priznaju neprolaznu vrijednost koju si mi dao, želim da se brinu za me. Želim da se mole za me, želim da me vode k tebi. Želim da me ljube kao što si ti nas ljubio.

Zato se sada molim za njih, svoje bližnje. Ti me svojom rukom vodi da se s ljubavlju brinem za njih koliko god mogu. Oduzmi moje grijehe, Jaganjče sveti, da ih ne odbiju od tebe, nego da ih još više približe tvom beskrajnom, božanskom milosrđu! Učini moje srce po Srcu svome da brata, sestru, tvojom ljubavlju ljubim!

I to je, veliš, sva životna Pouka Očeva i sva Objava koju nam po Prorocima daje.

25. 2. 2021.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.