Bogu Sinu, koji je sav Očev (Iv 5,17-30)

Uz današnje Evanđelje: srijeda 4. korizmenog tjedna

Abide with me by Simon Dewey

Poslušajte, preuzmite na Audio.com

Bogu Sinu, koji je sav Očev (Iv 5,17-30) – govor

Od prekjučer. Hvala Bogu! Zanimljivo, bilo je to ovaj put baš na Svjetski dan voda pa je posebice vrijedno čitati ključan Kristov govor nakon što je čudesno izliječio uzetoga kod svetoga kupališta, kod vode. Skroman prinos s našega Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenoga s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za predah i prikupljanje snaga, za bolju korizmu, za čitanje i slušanje:

Bogu Sinu, koji je sav Očev (Iv 5,17-30)

Sada je čas! Ako se s pravom posve mrtvo osjećam – zbog grijeha, zbog križa, zbog zla – ti mi govoriš. I, kad slušam tvoj glas, živim!

Sine Božji i Sine Čovječji, ti me svojim pravednim sudom prosudi! Podari mi da, kada dođe tvoj čas, iz svojega groba uskrsnem na život, ne na osudu.

I kad te optužujemo, napadamo, kad te želimo smaknuti, ti nam dobrohotno daješ odgovor i poučavaš nas. Ne okrećeš se od nas, ne odbacuješ nas, nego nama nudiš svoju riječ. Meni se obraćaš. Opet i opet, triput ističeš kao je tvoja riječ pouzdana, istinita. Na nju se mogu osloniti.

Tražiš volju Oca koji te je poslao. Otac ti je važan, Otac ti je u središtu. Radiš jer on radi. Gledaš što on stvara, tako i ti činiš. Sve ti pokazuje jer te voli. Pokazat će ti križ i uskrsnuće pa da se mi čudimo i divimo jer tako sav sud predaje tebi. On ima život u sebi, i tebi daje da imaš život u sebi.

Samo onda štujem Oca ako tebe štujem. Ako tebe, vječna Riječi slušam, onda vjerujem Ocu koji te je poslao i to je moj život, život koji traje. Ni ljudska mi ga smrt ne oduzima jer me ne vodiš na sud, nego u život. Kao što Otac uskrisuje mrtve, tako ti, Dobri, hoćeš mene oživiti!

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.