Molitva sa siromahom Lazarom (Lk 16,19-31)

kad je čekao mrvice s bogataševa stola

uz današnje Evanđelje: četvrtak 2. korizmenog tjedna; 26. nedjelja (god. C)

lazarus
Prikaz siromaha Lazara iz Evanđelja

Je li aktualno? Iz prošloga doba, u obnovljenom ruhu. Kao iskrena molitva za sve one koji su danas siromasi – zbog potresa, zbog naših prijevara i naših ratovanja. Mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za prikupljanje duhovnih snaga, za još dublje razumijevanje i primjenu Evanđelja, za čitanje i slušanje:

Molitva sa siromahom Lazarom kad je čekao mrvice s bogataševa stola (Lk 16,19-31)

Bože moj, ti jedini do kraja poznaješ ovu žestoku glad koja mi u utrobi gori. Živo žudim da bar mrvice s bogatoga stola dođu do mene. Bolest me shrvala, tijelo mi izjedaju gnojni čirevi. I nitko ne zna više kako sam ovamo dospio. Nitko ne mari.

Ali sada te molim, Gospodine, za ovoga bezimenog bogataša. Jer sada mu je čas da promisli koliko mu grimiz, tanani lan i sjajna gozba iz dana u dan ništa neće vrijediti kada mu tijelo polože u podzemlje, u mjesto muka i pakleni oganj. Sada neka se sjeti svoje braće. Sada neka otkrije da i sitni ostaci postaju obilje ako tvoju riječ posluša. Pokreni mu srce da sada prijeđe prag i pronađe me. Poslije će biti kasno.

Sada mu mogu donijeti čašu utjehe, ako me ti pošalješ, Gospodine. Pošalji me i cijeloj ću mu obitelji posvjedočiti o vječnoj ljubavi u Očevu krilu, o Mojsiju i svim Prorocima koji donose obraćenje, najavljuju beskrajno, božansko milosrđe. Sada mogu otvoriti srce i reći: ja sam tvoj brat za cijelu vječnost. Amen.

25. rujna 2016.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Jedan komentar:

  1. Lic. Carmen Vrljičak

    Quiza esta palabra de Jesus se relacione no solo con las migas de pan que el rico se negò a dar, sino sobre ese gesto que no se hizo, ese reconocimiento que no se quiso dar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.