Molitva milosrdnom Ocu

u prispodobi o izgubljenom sinu (Lk 15,11-31)

Bartolomé Esteban Murillo, Povratak izgubljenoga sina
Poslušajte, preuzmite na Audio.com

Iz prošloga doba, u novom ruhu. Danas, na obljetnicu smrti dragog sluge Božjega kardinala Kuharića. Može li pomoći u ovoj korizmi 2023. za smirenje, dubinu, otkrivanje i primjenu silne snage Božjega milosrđa koje Učitelj Isus u tako dobro znanoj slici opisuje? Mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za čitanje i slušanje:

Tajni, svevišnji Oče, hvala ti što poštuješ moje ljudsko dostojanstvo, daješ mi što mi pripada bez ikakve moje zasluge.

Nisi me spriječio u mojem svojevoljnom lutanju i udaljavanju. Moj me je grijeh zaveo.  Ali, kad se želim vratiti, ti me s očinskom ljubavlju gledaš dok sam još daleko.

Iziđi iz svojega nebeskoga dvora, žurno siđi k meni, primi me u naručje kao mati koja tješi sina, daj da osjetim kako je tvoje očinsko srce ganuto, kako su i snažne i nježne tvoje ruke na koje se s pouzdanjem mogu prepustiti, kako je mio tvoj poljubac kojim me u srce diraš.

Poslušaj moje krive misli i ispravi ih. Pogledaj kako svojim silama sebe pretvaram u nakazu i izbavi me od zla. Stavi na mene opet znak da sam tvoje dijete, otvori moje oči i moje srce za moje najbliže koje si uza me stavio. Ne dopusti da ikad više prezirem tvoje darove nego da s ljubavlju koristim talente koje si mi s povjerenjem na skrb predao.

Pozovi me na gozbu obraćenih grešnika kojima daješ novi život. Ispuni mi danas dušu onim veseljem s kojim ljubljenu djecu primaš u svoj dom.

29. 3. 2016.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.