Mesiji na Blagdan Sjenica (Iv 7,1s.10.25-30)

Uz današnje Evanđelje: petak 4. korizmenog tjedna

J. J. Tissot, Jao vama, farizeji i pismoznanci (1886.-1894.), Brooklyn Museum

Korizma se bliži vrhuncu i zaključku. Mi ljudi tražimo da ubijemo Mesiju, kojega iščekujemo. Kako žalosno i naopako, kako ludo! Pa zar ni za proslavu otkupljenja iz Kuće ropstva nismo kadri prepoznati ga i primiti? Što najmanjemu od njegove braće učinimo, njemu smo učinili.
Hvala Bogu, evo još jedna Mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu. Vrijedi li za smirenje i utjehu, za još dublje razumijevanje i primjenu Evanđelja? Za čitanje i slušanje:

Mesiji na Blagdan Sjenica (Iv 7,1s.10.25-30)

Jedini Sveti, jedini Svevišnji! Ovo su samo riječi, ali daj da se po njima svom dušom tebi smjerno klanjam, tebi poniznu molbu uzdižem jer poznaješ Oca koji je istinit, koji te poslao. Od Oca dolaziš kao njegov apostol. Njegov si. Otac ti je izvor, njemu sav pripadaš.

Znam li te, Galilejče vječni? Znam li da si iz Judina plemena, da si rođen u Betlehemu u Judeji? Dolaziš skrovito, nenametljivo, kao tajna, među nas, braću svoju. Progovori nam po našim ulicama i trgovima! Govori nam otvoreno i odvažno u našem svetom gradu jer tu je Očev Dom, Dom molitve!

Slavimo blagdan velikoga otkupljenja kad nas je rukom jakom izveo u slobodu. Pa zašto ga ne poznamo i ne priznajemo!? Na putu kroz pustinju imali smo tek priručne sjenice, nije bilo kuća. Bijasmo prolaznici, lutali smo, bunili se.

Spasi me danas, Mesijo jaki, Pobjedniče! Jer je još strašnije lutanje ako Oca ne poznajem, ako – o strahote – svakim svojim grijehom tražim da te ubijem. Otvori moje oči, Dobri, otvori moju pamet, moje srce, da prepoznam i znam da si to ti jer Otac te je Duhom Svetim pomazao!

24. 3. 2023.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.