Kako smo te istjerali (Lk 4,24-30)

Uz današnje Evanđelje: ponedjeljak 3. korizmenog tjedna

Isus u nazaretskoj sinagogi

Ovaj put upravo na Papin dan, 13. ožujka, na zaokruženu, desetu godišnjicu pape Franje! Nova mala premijera. Kao usrdna molitva da u ovoj korizmi ne odbacujemo i ne tjeramo od sebe, nego sve više i više prihvaćamo Isusa Spasitelja koji je svojima došao. Skroman pokušaj s našega Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana da pažljivo i živo čitamo, dušu nahranimo, razumijemo i primijenimo Kristovo Evanđelje. Za čitanje i slušanje:

Kako smo te istjerali (Lk 4,24-30)

Prošao si između nas – ponizan i nadmoćan – i otišao. Proroče božanski, Sine Očev, dopusti da ti kažem: Dobro došao u ovaj svoj kraj za koji svoju krv kao otkupninu prolijevaš! Na kojem god brežuljku, na kojim je god brežuljcima naš grad podignut, vrati nam se!

Podsjeti me, Gospodine, na duge dane nevolje kad se po promislu Božjemu nebo za nas zatvorilo. Ipak, hvala Bogu, trajalo je to samo pola od sedam gladnih godina! Kako je mnogo među nama, u tvom narodu, onih koji nemaju svojega bračnog druga da s njime mogu dijeliti život. Koliki ostadoše bez obitelji, bez životnoga oslonca!? Ali Otac je nebeski, gle, Iliju htio poslati onoj jednoj majci udovici u tuđi, poganski kraj odakle je i tiranica Izebela bila došla. Onoj koja nije naša. Pa kako da se ne pobunim!?

Učenik i nasljednik, čudotvorac Elizej nije mene od mojih bolesti ozdravio, nije nas od naše gube koja nas onečišćuje i ubija očistio, nego Očeva volja bijaše da neprijateljski vojskovođa iz Arama, koji nas je napadao i ratovao protiv nas, bude očišćen u jordanskim vodama koje ćeš svojim krštenjem posvetiti. Je li to moja logika i moja pravda? Sve u meni diže bunu i ja se protivim.

Stoga k tebi dolazim. I kad je, evo, iznad mojeg shvaćanja i moje moći, tebi sve donosim i predajem. Zaustavi, obrati te užasne zle sile u meni koje te žele strmoglaviti! Ti to možeš kad me potapaš u božanski beskraj Očeva milosrđa, koji si svojim svetim križem potvrdio.

13. 3. 23.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

3 komentara:

  1. Pater, hvala vam od srca za svaki Vaš kako Vi kažete skroman pokušaj, koji je usput sve samo ne skroman, da dušu nahranimo, razumijemo i primjenimo Kristovo evanđelje u svojoj svakodnevnici.
    Uživam čitati Vaša razmatranja i tumačenja. Vaš način izražavanja jako mi je blizak i drag, zaista hrani i dotiče moju dušu. Dao Bog i Duh sveti da čitajuci ih, “u ovoj korizmi ne odbacujem i ne tjeram od sebe, nego sve više i više prihvaćam Isusa Spasitelja koji je svojima došao”.
    Neka Vas Gospodin blagoslovi i izlije u izobilju svoju ljubav u Vaše srce po Duhu Svetome i učini srce Vaše po srcu svojemu i nagradi Vas za sve molitve i sav mar koji činite u i za Baziliku Srca Isusova.
    Mirjana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.