Isusu, Sinu Očevu (Iv 10,31-42)

uz današnje Evanđelje: petak 5. korizmenog tjedna

Suvremeni kip Isusa Krista

Još jučer čitali smo kako Judejci u Jeruzalemu grabe kamenje da bace na Galilejca koji im u svojoj dobroti i snazi smeta. Evo danas, na Žalosni petak, iznova, po drugi put! Hvala Bogu, nova premijera! U ovoj korizmi mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za smirenje i utjehu, za još dublje razumijevanje i primjenu Evanđelja, za čitanje i slušanje:

Isusu, Sinu Očevu (Iv 10,31-42)

Povedi i mene, Gospodine, u trenutke mira prije nego što te kao divljačka svjetina napadnemo i spletkom osudimo! Vrati se onamo gdje je Ivan krstio (Iv 10,40), gdje si stao u red nas grješnika i primio naše obraćeničko krštenje. Krstitelj je sve po istini svjedočio o tebi zato s tolikim dušama dolazim k tebi i vjerujem u tebe (10,41.42).

Spasitelju vječni, Otac te je posvetio, ti si Očev apostol u našem svijetu (36). Tolika si mi čudesna djela pokazao koja od Oca dolaze, njegovu dobrotu i nebesku, vječnu ljepotu donose (2x ἔργον καλόν Iv 10,32.33). Štoviše, sveti Zakon Božji meni pripisuje božansko dostojanstvo, na tvoju sam sliku stvoren; i to Pismo vječno vrijedi, ništa ga ne dokida (Iv 10,35; Ps 82,6; Post 1,26).

A ja te, Sine Božji i Sine Čovječji, svetogrdno optužujem da huliš (Iv 10,36) i kajinovskom rukom opet grabim kamen da ga bacim na tebe (10,31). To je paklenska snaga mojega grijeha. Opet te želim uhvatiti, svezati te u svoje sebične obruče, ali nisi ti u mojoj vlasti, tvoj život nije u mojim rukama (10,39).

Isuse dobri, učini na meni djelo Očevo, da imam puno povjerenje u tebe. Po tvojim djelima mogu spoznati da je sav tvoj životni prostor u Očevu srcu, a ti Oca čuvaš u središtu, u dubini svojega bića (Iv 10,38). Zato ti se klanjam, zato te molim: izbavi me od grijeha!

31. 3. 2023.

Vidi: U nevolji Gospodina zazvah (Ps 18) – otpjevni psalam u petak 5. korizmenog tjedna

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.