Isusu, Otkupitelju (Mt 20,17-28)

uz današnje Evanđelje: srijeda 2. korizmenoga tjedna

Marijan Gajšak, Srce Isusovo, bronca, 1969. – kapelica Sjemeništa “Augustin Bea”

Ove godine baš na Međunarodni dan žena. Mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za predah i dubinu, kao molitva za slogu u narodu i među narodima, za prestanak agresije i mir. Za čitanje i slušanje:

Isusu, Otkupitelju (Mt 20,17-28)

Uzlaziš, dobri Isuse, u svoj Jeruzalem. Hodočastiš na mjesto žrtvovanja. Dat ćeš život, sebe sama, dušu svoju, da platiš otkupninu za nas mnoge, grijehom zarobljene.

Uzmi me, Gospodine, nasamo, baš mene, i pokaži mi veličinu svoje žrtve: kao ljudski potomak, jedan od nas, bit ćeš izručen nositeljima hramske vlasti i tumačima Pisma, a oni će ti donijeti smrtnu presudu. Oni, voditelji izabranoga naroda – tvojega naroda – predat će te svjetskim narodima da budeš izrugan, bičevan, razapet na križ. A trećega ćeš dana ustati od mrtvih! To je tvoj žrtveni prinos u kojemu je i kod izručenja i kod uskrsnuća Otac izravno prisutan. To je tvoj kalež koji ćeš ispiti!

Moja majka traži da budem uza te, i ja to želim, a ti me mudro opominješ da ne znam što tražim. Ne mogu se uzdati samo u svoje sile. Zašto da stvaram razdor u zajednici tvojih vjernih?

Pokaži mi zašto si došao, Slugo vjerni! Pokaži mi kako ću biti velik, kako ću biti prvi, ako mi duša iz dubine za tim čezne!

Okupi nas sve oko sebe i reci nam da ne smijemo gospodariti jedni drugima, da ne smijemo jedni druge porobljavati. Ti si naš put, ti si nam pokazao kako, primjer si nam dao.

3. 3. 2021.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.