Isusu koji je jači od sotonskoga kraljevstva (Lk 11,14-23)

Uz današnje Evanđelje: četvrtak 3. korizmenog tjedna

Isus i Sotona

Hvala Bogu i ovim novim medijima. Nova mala premijera. Mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za smirenje i utjehu, za jaču korizmu, za još dublje razumijevanje i primjenu Evanđelja, za čitanje i slušanje:

Isusu koji je jači od sotonskoga kraljevstva (Lk 11,14-23)

Gospodine moj, dobro znaš: Jedno je šutnja, kad iz poštovanja i divljenja, iz ljubavi želim šutjeti. Drugo je ona nijemost kad želim i kad treba reći, a ne mogu. Nemam snage. Drži me demon nijemosti. Ti me, oslobodi, Spasitelju! Pa neka se tebi sva nepregledna mnoštva s pravom dive.

Jesmo li to mi kad te svetogrdno optužujemo da djeluješ po nekom nečasnom, lažnom, ružnom božanstvu? Ili zar mi ne prepoznajemo znak s neba kad čovjeka oslobađaš od duha nijemosti i nekomunikacije? Iskušavamo te kao napasnik u pustinji.

A ti nam, Učitelju sveti, svejedno nudiš dobrohotnu pouku. Vidiš što prolazi kroz našu pamet i poučavaš nas.

Ako smo u sebi podijeljeni i rastrgani, ako smo neprijatelji samima sebi i ustajemo protiv svojih, nećemo izdržati. Propast ćemo. Životni dom urušava nam se iznutra.

Moji potomci, moji učenici, postaju mi suci. Presuđuju u kojem i čijem duhu postupam.

Dođi, Kralju Božjega kraljevstva jer ti si jači. Božjim prstom oduzmi mir zlom posjedu i do zuba naoružanom stražaru koji se uzda u svoju punu ratnu spremu. Izbavi, vrati na slobodu sav njegov plijen. Ti si Pobjednik!

Jedino se isplati s tobom okupljati tvoju sinagogu. Sve ostalo je rasipanje, uludo trošenje snaga. Samo s tobom pravo blago skupljam, inače sam protiv tebe.

16. 3. 2023.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

2 komentara:

  1. Sve mi se sviđa i guštam slušat… profesionalno objasnite…
    …vridi vrime provodit u molitvi i slušanje dobrih duhovnih tema. Bb

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.