Isusu koji je došao ispuniti Zakon i Proroke (Mt 5,17-19)

Uz današnje Evanđelje: srijeda 3. korizmenoga tjedna; srijeda 10. tjedna

Carl Heinrich Bloch, Govor na gori

Iz protekle jubilarne godine sv. Ignacija skroman prinos s našega Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenoga s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za smirenje i predah, za iskrenu molitvu, za dublje razumijevanje i prihvaćanje Evanđelja, za čitanje i slušanje:

Isusu koji je došao ispuniti Zakon i Proroke (Mt 5,17-19)

Sav naš svijet kakav jest, i cijelo svoje biće, ovo što ja jesam, donosim preda te, Gospodine, a ti mi objavljuješ i naglašavaš da će se sve u Zakonu, u toj božanskoj pouci za život, ostvariti i obistiniti. Sve će se zbiti (πάντα γένηται Mt 5,18). Amen, kažeš! Tako je! Nebo su i zemlja prolazni, ali ni jedno slovo ni crtica od Očeve Riječi neće proći. Imaju trajnu vrijednost.

Otkrivaš mi kako ću postići istinsku, priznatu veličinu kad nebo kraljuje (Mt 5,19). Tako da izvršavam zapovijedi, pa i onu najmanju, i da tako druge duše učim. Tada će Otac proglasiti moju pravu veličinu (καλέω pasiv). Kao što je na početku dao ime danu i noći, nebu, zemlji i moru (Post 1,5.8.10), tako će mene prozvati onako kako me on vidi.

Važno ti je što mislim, Isuse. I razjašnjavaš. Ne želiš da imam pogrešno mišljenje o tebi, predrasude i pretpostavke (νομίζω Mt 5,17). Ne, ti nisi došao razgraditi i rastvoriti, raspustiti Sveto pismo. Ne rastačeš objavljene zapovijedi i proroštva, nego ti ih ispunjavaš. Dovodiš do punine Božji zakon i proročki život. Ostvaruješ djela Božjih proroka i njihove poruke.

Ako li i posve sitnu od Božji zapovijedi izbrišem i izostavim, ako tako ljude učim, ostajem bez vrijednosti i veličine u nebeskom kraljevstvu. Zauvijek sam bijedna, beznačajna malenkost, suvišna sitnica.

Učitelju sveti, vječna Božja Riječi među nama utjelovljena, svojom rukom, svojom vlašću koja ispunja sav Zakon i Proroke, ti u meni daj da činim, da stvaram (ποιέω Mt 5,19), i drugima donosim!

Vidi: Zazivi Kristu Gospodinu koji potpuno ispunjava Zakon (Mt 5,17-19)

8. 6. 2022.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.