Što onečišćuje čovjeka? (Mk 7,14-23)

Molitva Isusu kad nas poučava o onome što iz srca izlazi

Uz današnje Evanđelje: srijeda 5. tjedna

Ann Tygett Jones, Presveto Srce Isusovo – https://www.anntygettjonesstudio.com/

U trodnevnici za blagdan našega svetoga Zaštitnika, sveca pomirenja među narodima, blaženoga kardinala Alojzija. Kao smjeran vapaj Bogu dok iz dana u dan slušamo o sve većem broju žrtava strašnih potresa. S našega Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenoga s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za časak smirenja, za ulazak u dubinu Evanđelja, za primanje Kristove snage, za čitanje i slušanje:

Što onečišćuje čovjeka? (Mk 7,14-23) – Molitva Isusu kad nas poučava o onome što iz srca izlazi

Učitelju sveti, Učitelju čisti! Sav svoj narod k sebi pozivaš i poučavaš nas da shvatimo što nas onečišćuje, kako postajemo vulgarni i profani, svjetovni. Potom, zacijelo u svojemu domu u Kafarnaumu nama nasamo na pitanje odgovaraš i razjašnjavaš. I još dodaješ. Čovjek ti je važan pa ga osam puta spominješ (ἄνθρωπος Mk 7,15[3x].18.20[2x].21.23), jer ti si čovjekom postao. Pet puta vraćaš se na ono što nas čini prljavima (κοινόω Mk 7,15[2x].18.20.23).

O da, nedostaje mi razumijevanje, teško srcem prihvaćam, i zato te molim otvori moje uši da čujem (usp. Mk 7,16), reci mi svoju riječ! Ni moj trbuh ni probava ne donose mi duhovnu prljavštinu, neće me oni ukaljati. Presudno je srce čovječje (Mk 7,19.21). Odlučuje ono što iz mojega srca dolazi, ono što je iznutra (ἔσωθεν 21.23), čemu sam ja izvor.

Iz dubine duše čeznem za čistoćom, stoga, evo, k tebi vapim, usrdno te molim i preklinjem: Iz svojega svetoga Srca, Isuse, daruj mi dobre misli i pravu ljubav prema tijelu jer ti si Riječ koja je tijelom postala. Nauči me da poštujem imetak jer je tvoje stvorenje, da cijenim život, jer je tvoj dar, i čuvam brak, jer ti si se, Bože naš, uz nas vezao. Daruj mi, Spasitelju, svoju skromnost i dobrotu, istinitost i pravu mjeru. Iz tvojega Srca izlazi dobrohotan pogled na bližnjega jer se veseliš njegovu spasenju. Iz nutrine tvojega Srca izlaze riječi molitve i blagoslova, poniznost i mudrost.

Ne zaslužujem, ali opet molim tvoj silan dar da srce moje bude po Srcu tvojemu!

9. 2. 2022. (na blagdan sv. Skolastike, sestre sv. Benedikta, oca europskoga redovništva; u jubilarnoj godini sv. Ignacija)

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.