Na gozbi sa carinicima i grješnicima u Levijevoj kući (Lk 5,27-32)

Uz današnje Evanđelje: subota nakon Pepelnice

Paolo Veronese, Gozba u Levijevu domu (1573. – Gallerie dell’Accademia di Venezia)

Ovo su samo riječi. Ali cijeli naš svijet – kakav je danas – donosimo Bogu u molitvi i zazivamo: Milostivo pogledaj! U ovoj korizmi mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za smirenje i utjehu, za još dublje razumijevanje i primjenu Evanđelja, kao iskren vapaj Bogu za Ukrajinu, Tursku, Siriju… za čitanje i slušanje:

Na gozbi sa carinicima i grješnicima u Levijevoj kući (Lk 5,27-32)

Liječniče božanski, meni je loše, meni nedostaje puna snaga i zdravlje. Meni si potreban. O čudesne li tajne! Iz najviših Očevih visina došao si mene, grijesima zaraženog, izranjenog, pozvati da se obratim, da novi duh primim. Zato dolaziš k meni, zato blaguješ sa mnom.

Prije si u svojoj kući bio izliječio uzetoga i od grijeha i od bolesti, a potom izlaziš. I motriš mene kako sam zasjeo za svojom blagajnom, u svojim računicama, ubiranju svih poreza, prebrojavanju, naplaćivanju, isplaćivanju. Umjesto da se s odabranim praocem Levijem brinem za ono što pripada bogoslužju, da se dadnem na svećeničku službu i pazim što je čisto i tebi posvećeno, evo, u čemu sam zaglibio!

Daj da mi u srce uđe i cijelo mi biće ispuni tvoj pogled i tvoj poziv! To mi je dosta. Mogu poput prvih apostola u početku ovoga istog poglavlja sve ostaviti po strani i poslušno izvršiti tvoju zapovijed: Slijedim te. Idem za tobom. Tvojim putem hodim.

Kao što će nadcarinik u Jerihonu učiniti, tako ja već sada u tvojoj – našoj – Galileji činim. Spremam ti veliku gozbu. Cijelo mnoštvo gosti se u mojemu domu.

Gorljivi izvršitelji Zakona sa svojim stručnjacima Svetoga pisma ovaj put prigovaraju nama, učenicima tvojim. Napadaju nas jer smo za stolom sa carinicima i grješnicima. A ti, prvi Branitelju, zauzimaš se za nas. Zaštiti nas i danas! Ti im daj odgovor jer znaš naše slabosti, sva naša utjerivanja, poznaješ naše grijehe, jer s nama jedeš i piješ. Tvojim se presvetim Tijelom hranimo, tvoja nas predragocjena Krv napaja.

25. 2. 2023.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.