Isusu, koji nas hrani (Mk 8,1-10)

uz današnje Evanđelje: subota 5. tjedna

Isus čudesno umnaža kruh

Ove godine baš na Gospu Lurdsku – Svjetski dan bolesnika. U ovaj čas kad molimo za žrtve užasa i za pomagače u Turskoj i Siriji, kad molimo za mir u Ukrajini. Iz prošle, jubilarne godine sv. Ignacija. Mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za trenutak smirenja i molitve, kao poziv u dubinu, u sve veće otkrivanje Kristova Evanđelja:

Svi mi, sav narod Božji, tražimo čime ćemo se nahraniti. Trpimo nedostatak. Gdje je onaj kruh živi koji će utažiti našu glad, nasititi nas do kraja?!

S tobom smo, Gospodine. U pustinji. U kakvoj si bio na kušnji, kakvu ćeš osjećati u Maslinskom vrtu. Ostajemo uza te tri dana. Važna su tri dana jer obuhvaćaju tvoj čas kad ćeš biti predan na muku, razapet će te na križ, počivat ćeš u ljudskom grobu, ustat ćeš od mrtvih.

Vidiš kako nam je. I svoju brigu, misli srca svoga, ono što zamjećuješ kod nas i ono što u duši nosiš dijeliš s učenicima. Razgovaraš i dogovaraš se. S njima ćeš zajedno poslije opet poći dalje u istoj lađi po valovima našega svijeta. Oni su vrijedni pomoćnici, svjedoci i sudionici tvojega čudesnog djela, nebeskoga znaka. Oni ti predaju što imaju, a ti stvaraš, nastaje obilje, donosiš stostruk plod. Oni milosno stavljaju pred nas, hrane nas. Ti si Gospodar, zapovijedaš i donosiš rješenje. Dobro učenici pitaju: “Tko?”. Ti – ti možeš!

Sveti Učitelju, primi i mene da budem s tobom. Dopusti mi da pažljivo s ljubavlju, klanjajući se, motrim milosrdni treptaj u dubini tvojega srca, sućutnu dirnutost, skrb kao u majke. Ovaj put sam o tome govoriš. Suosjećaš i potresen si, uzdrhtala ti je utroba, dok gledaš kako nam je jer si nam privržen.

Zaustavi moje oči u uzvišenu, euharistijskom času da te promatram dok uzimaš i, zahvalivši, lomiš kruh. Blagoslivljaš taj skroman dar Božje prirode i ljudskih ruku. Razlamaš i dijeliš sebe samoga da nas nahraniš, da imamo dijela s tobom.

13. veljače 2021. (ur. 12. 2. 2022.)

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.