Gospodinu, s gluhim mucavcem iz Evanđelja (Mk 7,31-37)

Uz današnje Evanđelje: petak 5. tjedna

Isus i gluhi mucavac
Poslušajte, preuzmite na Audio.com

Koja radost! Bogu hvala! Upravo na dan našeg blaženoga sveca Zaštitnika, blaženoga kardinala Alojzija koji je dobro znao što je rat i što je ljudska patnja. Skroman prinos kao usrdan vapaj Bogu za sve stradale i sve pomagače nakon užasnih potresa u Turskoj i u Siriji, i za mir u Ukrajini. S našega Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenoga s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, #outreach za čitanje i slušanje:

Gospodinu, s gluhim mucavcem iz Evanđelja (Mk 7,31-37)

Dobri božanski Liječniče! Koja milost! Drugi, moji bližnji dovode me k tebi. Oni mole za mene. Mole te da svoje ruke na mene položiš kao što će tvoja Crkva vjekovima polagati ruke na tvoje odabranike – na patnike kod bolesničkoga pomazanja, na ređenike da prime sveti red i budu tvoji svećenici, đakoni, biskupi.

A ja ti, evo, prikazujem svoje uši jer ne mogu čuti bližnjega, ne dopire do mene iskonski glas tvoga stvorenja. Prikazujem ti svoje uši jer tako teško mogu čuti tvoju riječ. Tebe. Smjerno ti donosim svoj jezik kad god je stegnut, sputan. Ti znaš kako s Mojsijem dijelim teškoću da govorim što i kada i kako valja.

Predusrećeš me i iznenađuješ svojom dobrotom. Uzimaš me nasamo, udaljuješ od svega okupljenog naroda. Činiš daleko više od onoga što znamo i usudimo se moliti, baš kao što ćeš postupiti i sa slijepcem u Betsaidi.

Dopusti mi da zastanem u ovom otajstvenom času! Od svojega, od sebe, daješ meni. To je tvoja terapija za mene, Utjelovljeni. Osjetit ću kako si prste svoje svete ruke – prst Božji – stavio u moje uši kojima treba izlječenje. Slinom iz svojih usta dodiruješ moj zarobljeni, okovani jezik.

Što se to zbiva? Koja je to sila koja izlazi iz tebe i nastaje čudo! Podižeš pogled prema Ocu kao i onda kad ćeš nahraniti tisuće Božjom snagom. Dobrohotno mi pokazuješ odakle svako dobro dolazi.

Želim pažljivo do u dubinu srca poslušati tvoju spasonosnu naredbu koja otvara vrata mojega zatvora, donosi slobodu, pročišćenje, i ispravlja, liječi.

Dobro činiš, Spasitelju! Od moje gluhoće dovodiš me do toga da, evo, čujem. Koliko me stezala nemoć da govorim, kad ti ukloniš sponu koja je blokirala moj jezik, mogu izreći ono što hoću, mogu iznijeti misli svojega srca, uputiti svoju riječ.

Bio si u poganskom svijetu Tira i Sidona, a sada si preko našega Galilejskoga mora prešao ovamo među deset gradova koji sežu i preko rijeke Jordan. Ne čudim se što ne slušamo zapovijed tvojega krotkoga i poniznog srca, nego sve više razglašavamo kako svoja čudesa činiš. Jer smo preko mjere zapanjeni, zadivljeni.

10. 2. 2023.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.