Zazivi Kristu – živom Galilejcu (Mk 1,29-39)

uz današnje Evanđelje: srijeda 1. tjedna i 5. nedjelja (god. B)

John Bridges, Krist liječi majku Petrove žene

Iz prošle, jubilejske godine sv. Ignacija, u novom ruhu. Mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu i s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za utjehu i smirenje, za otkrivanje evanđeoskih dubina. S posebnom zahvalom svima vama koji ustrajno obnavljate našu Baziliku: Zaklada Anamarija Carević (zaklada-anamarija-carevic.hr)

Živom Galilejcu

Učitelju božanski, propovijedaš (2x κηρύσσω Mk 1,38.39) na svetom mjestu molitve, Božje Riječi i slavljenja Boga (2x συναγωγή Mk 1,29.39). Zato si došao. Po cijeloj svojoj i našoj Galileji otkrivaš nam istinu o Ocu nebeskom. Oprosti nam što ne slušamo, zanemarujemo i odbacujemo tvoju riječ, ne ravnamo se po njoj. Gospodine, smiluj se!

Kriste, liječiš majku apostolove žene od njezine groznice (Mk 1,30). Nakon duga dana uvečer, sav grad je pred vratima – na okupu je tvoja nova sinagoga (συνάγω 33). Liječiš mnoge kojima je loše (2x κακῶς ἐχω 32.34) zbog raznih bolesti (34). One koje je demon zaposjeo (32) oslobađaš. Istjeruješ mnoge zloduhe (2x δαιμόνια ἐκβάλλω 34.39). Stoga tebi donosimo svoje boli i sve zle sile u nama koje su jače od nas i vapimo: Kriste, smiluj se!

Gospodine, ti se moliš (Mk 1,35). Pronalaziš svoje povlašteno, izdvojeno vrijeme, na osamljenu mjestu, u miru, rano izjutra. Kao ljubljeni Sin iznosiš Ocu svome iskustva svoje duše, napajaš se ljubavlju njegova srca, upućuješ molbe i prikupljaš snage. Daruj nam svojega Duha koji će nas uvesti u tvoju molitvu, dati nam dijela u njoj. Gospodine smiluj se!

12. 1. 2022.

Niko Bilić, SJ

Vidi: Ruka koja liječi

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.