Zaručniku, dok još nije ugrabljen (Mk 2,18-22)

uz današnje Evanđelje: ponedjeljak 2. tjedna

Oltarna slika u bazilici Presvetoga Srca Isusova, Palmotićeva 31, Zagreb

Iz protekloga doba, u dotjeranom ruhu. Mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za predah i smirenje, za još dublje razumijevanje i primjenu Kristova Evanđelja, za čitanje i slušanje:

Zaručniku, dok još nije ugrabljen (Mk 2,18-22)

Ljubitelju duše moje, vječni nebeski Zaručniče! Otpočetka obećavaš: “Ja sam s tobom”. Daješ da tvoja radost bude moja. Slavim, veselim se!

Ljubazno daješ odgovor predstavnicima Krstiteljevih učenika i farizeja koje je očito revna gorljivost ujedinila. Poste i poste. Mi, svatovi, tvoji smo učenici i ne oslanjamo se na snagu svojih teških vježbi, nego na tebe jer nam daješ svoje sveto odijelo Sina Božjega.

Tebi je važan sadržaj, važna ti je i posuda. Ne smijem tako raditi da uništim i jedno i drugo, i napitak i čašu. Ne smijem tako postupati da zbog svojega običaja tvoju ljubav zaniječem. Pa toliki gladuju, a sve zbog naše sebičnosti i nemara!

Doći će dani posta. Doći će tvoja muka i tvoj križ kad podivljali uglas zavrištimo: “Ukloni!”. Dobar je post, post kakav je tebi mio. Ali stara oholost ne vrijedi ništa. Zar da starinsko odijelo još više razderem?

Darivaš nam novo vino. To je tvoja krv koju za naše otkupljenje prolijevaš da ga u nove, čiste duše primimo.

18. 1. 2021.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.