Ostaviti sve (Mk 1,14-20)

Uz današnje Evanđelje: ponedjeljak 1. tjedna, 3. nedjelja u god. B

Oltarna slika u bazilici Presvetoga Srca Isusova, Palmotićeva 31, Zagreb

Iz protekle jubilarne Godine sv. Ignacija. U novom ruhu. Za dobar početak liturgijskoga vremena “Kroz godinu”. S našega Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenoga s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, skroman prinos za smirenje i prikupljanje duhovnih snaga. Ako pomaže osjetiti da se Božji pogled na Tebi zaustavio, to je to!

Ostaviti sve (Mk 1,14-20)

Jednom ćeš i ti biti predan, Isuse, kada dođe tvoj čas. Sada, kad je tvoj prethodnik Ivan predan (παραδίδομι Mk 1,14), to ti je znak. Polaziš.

U svojoj Galileji, u kojoj si život proveo, razglašavaš dobre glase od Boga. Došlo je doba. Otac, Bog, kraljuje. Evo ga sasvim blizu! Zato nas zoveš da mislimo na ono što dolazi poslije, preko granica vlastitoga ega (μετανοέω Mk 1,15). Tražiš preokret i povratak, popravak. Pozivaš da razumijemo život i svijet na nov, tvoj način, u tvom Duhu. Nudiš nam svoju radosnu svijet, dobre glase od Boga, kao razlog i osnovicu, kao sredstvo i prostor za našu vjeru (πιστεύετε ἐν 1,15).

Pogledaj me svojim božanskim očima, Gospodine; mene i moga brata, moju sestru, kao što si vidio Petra i Andriju, Jakova i Ivana (όράω Mk 1,16.19). Ti znaš more mojega života. Vidiš moje mreže. Bacam ukrug, na obje strane (usp. ἀμφιβάλλω 1,16), krpam (usp. καταρτίζω 1,19). Vidiš moju životnu lađu, moje roditelje koji su mi podarili život i postavili me na noge, sve one koji su im u tome bili od pomoći (usp. 1,20).

Pred tvojim pogledom, pred tvojim milosnim licem znam umijeće otpuštanja i opraštanja, ostavljanja i odricanja (ἀφίημι Mk 1,18.20). U tvoje ruke sve predajem! Ti ćeš učiniti da budem ono što jesam (ἁλιεύς 1,16,17). Ali za ljude, za Božje kraljevstvo. Ne razaraš me, ne rušiš moju narav, nego – stvaraš (ποιέω Mk 1,17).

Odmah me pozovi (εὐθὺς Mk 1,20), odmah ću poći (εὐθὺς 1,18)! Put tako dobro poznam: za tobom (ὀπίσω 1,17.20), slijediti tebe (ἀκολουθέω Mk 1,18). Pripravna srca ostavljam svoje i prihvaćam tvoje, primam tebe. To je obraćenje, to je evanđelje.

11. 1. 2021.

vidi: Galilejsko proljeće

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.