Molitva Isusu, Učitelju (Mt 5,1-12)

kad je proglasio Blaženstva na početku Govora na gori

uz #današnjeEvanđelje: 4. nedjelja (god. A), Svi sveti – 1. studenoga.

Rekonstrukcija sv. Lica prema Torinskom platnu

Poslušajte, preuzmite (.mp3; 2,1MB – Hvala, prof. A. Jakovljević)!

čita: prof. Andja Jakovljević

Uz prošlu nedjelju, uz čuvena Isusova Blaženstva. U novom, popravljenom izdanju. Mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za smirenje i utjehu, za još dublje razumijevanje i primjenu Evanđelja, za čitanje i slušanje:

Molitva Isusu, Učitelju, kad je proglasio Blaženstva na početku Govora na gori (Mt 5,1-12)

Gospodine Isuse, dobri Učitelju naš!
Ti nam govoriš o dragocjenu bogatstvu unutarnjega života, o onom blaženstvu koje nam Otac dariva. Važno ti je što u srcu nosimo.

Gledaš bezbrojne ljude koji idu za tobom. Tu su i oni bolesni i uzeti koje si ozdravio, tu su i oni opsjednuti koje si oslobodio (Mt 4,24). Evo ih iz Galileje, sa sjeveroistoka gdje je deset gradova, iz velike Judeje i glavnoga, svetoga grada Jeruzalema, i s istočne strane rijeke Jordan gdje su od davnina Ruben i Gâd i pola Manašeova plemena (4,25).

U tim dušama gledaš današnje proroke (Mt 5,12).
Pozivaš ih na radost jer želiš da tvoja radost bude u nama i da naša radost bude potpuna (Iv 15,11; 16,24).
Pozivaš ih da kliču kao što duh tvoje Majke kliče u Bogu, Spasitelju (Lk 1,47).

Ti znaš da nam Otac dariva utjehu (Mt 5,4). Ti vidiš kako Otac može utažiti našu preveliku glad i žeđ za pravednošću (5,6). Ti si jedno s Ocem koji nam, kad smo milosrdni, iskazuje svoje smilovanje koje nema granica (5,7). Zajedno s tobom njegovi smo sinovi kad donosimo tvoj mir (5,9).

Oslobodi nas od nečistih duhova i pokaži nam da gledamo kako to vlada nebeski Kralj koji nam sprema veliku plaću (Mt 5,8.12).

Daj da osjetimo kako smo loze na tebi, trsu božanskomu, posebice onda kad nas vrijeđaju, proganjaju, i lažno optužuju (Usp. Iv 15,5; Mt 5,11).
Tvoji smo, a ti si ponizni Božji siromah koji do kraja ispunja Očev Zakon (usp. Sef 2,3).

S dubokom sućuti klanjamo se tvojoj svetoj smrti na križu, a ti nam podari milosnu utjehu koja tvoju dušu do vrha ispunja na dan uskrsnuća (usp. Mt 5,4).

Amen.

28. 1. 2017.

Vidi: Blaženstva na Biblijskom portalu

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.