Isusov program

Značenje i poruka liturgijskih čitanja na 4. nedjelju u godini A: Sef 2,3; 3,12-13; 1 Kor 1,26-31; Mt 5,1-12a

Isus – Kralj Božjega kraljevstva

Poslušajte, preuzmite na Audio.com

Može li ovo biti od pomoći za čuvena Gospodinova Blaženstva? Ovako smo u nedjelju, 29. siječnja 2023., razmišljali o dnevnim biblijskim čitanjima. Ako se želite podsjetiti, ponoviti, produbiti, upotrijebiti… Hvala Bogu na Riječi, svima vama na interesu i strpljivosti. Nova, mala, a važna i draga suradnja našega Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenoga s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, s nacionalnim svetištem – bazilikom Presvetoga Srca Isusova.

Isusov program

U Evanđelju po Mateju na samom kraju prethodnoga poglavlja (Mt 4,25), svega jedan redak prije ovoga što danas slušamo, piše kako je Rabbi Isus postigao silan uspjeh. Bijaše to pravo Galilejsko proljeće! Ondje su – stoji u množini – »mnoštva« (ὄχλοι Mt 4,25; 5,1): mnoštvo iz Isusove Galileje; mnoštvo iz onih deset gradova koji sežu s onu stranu rijeke Jordan; a što je najvažnije tu je i mnoštvo iz Judeje na Jugu, gdje je Ivan Krstitelj propovijedao i onda bio nepravedno bačen u tamnicu. Tu je i mnoštvo iz svetoga grada Jeruzalema. Sve ih je Gospodin, biblijski junak s pravom karizmom vodstva, okupio.

On je časni Učitelj iz svete starine, sjeda (καθίζω Mt 5,1). Zauzima mjesto za svojom galilejskom katedrom. Na gori je, poput starozavjetnoga izbavitelja Mojsija. Učenici mu prilaze i okružuju ga. Nekoć u davnini grmio je glas poput grmljavine i munje, poput prejake nebeske trublje i prevelikoga ognja, što se ne može slušati (Izl 20,18). A sada dobri Isus otvara svoja usta da zazvoni glas Očeve miline (Mt 5,2 usp. 3,17). Na harfi Duha Svetoga zatitrat će strune zvukom koji napunja dušu i nosi. Isus otvara svoje srce, pokazuje nam žarište kršćanstva! Čuvena Gospodinova blaženstva mijenjaju tijek povijesti i preokreću logiku svijeta.

Svih osam blaženstava (Mt 5,3-10) dobit će svoje razjašnjenje u devetom, završnom blaženstvu (Mt 5,11s). Ponajprije, Isus ovdje veli: „Blago vama“ (Mt 5,11), na više „Blago onima, njima“. Jasno upozorava da su pred njim mnoštva i mnoštva okupljenih duša kojima se izravno obraća. Drugo, Učitelj tumači što znači biti blažen. Ističe klicanje (ἀγαλλιάω Mt 5,12) kakvo ćemo u Evanđelju naći kao rijetku dragocjenost. Znamo, duh njegove Majke Marije kliče u Bogu, Spasitelju njezinu (Lk 1,47). Ona, koja je od početka do kraja čista srca, Boga gleda (usp. Mt 5,8) – gleda Isusa, djetešce svoje, u svom naručju. A sam on, Sin Božji, u Duhu Svetom kliktat će i slaviti Oca koji je tajnu objavio malenima (Lk 10,21). Otac Abraham kliče kad vidi Isusov Dan (Iv 8,56).

»Radujte se!« (Mt 5,12) poziva Gospodin i tako daje drugu definiciju što znači biti blažen, upotrebljavajući u biblijskom jeziku onaj Gabrijelov pozdrav Mariji (χαῖρε Lk 1,28), ono isto što anđeo naviješta pastirima kad govori o velikoj radosti (χαρά Lk 2,10). Radost (χαρά) i milost (χάρις) u Evanđelju su iz istoga izvora. Na Posljednjoj večeri Gospodin će otvoreno učenicima priopćiti svoju nakanu: »da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna« (Iv 15,11).

»Blago vama«, proglašava Isus i ponavlja opet i opet. »Blaženi ste«! – zaključuje (Mt 5,11). Prije vas tako je bilo s prorocima (Mt 5,12), a sada: vi ste proroci današnjice.

Umjesto veličine, sile i bogatstva ovoga svijeta, Isus donosi preokret, duhovni prevrat. Blago vama koji imate i njegujete duh siromaštva. Vi tražite Gospodina (Sef 2,3), mojega i vašega Oca koji je na nebesima. Tražite ono što je pravedno, tražite poniznost (Sef 2,3). Vi obdržavate Božje pravo i izvršavate ga. Niste vi mudri u svijetu, niste jaki, ni visokoga roda (1 Kor 1,26). Vas je Otac moj izabrao da ja budem vaša mudrost; u mojemu Srcu vaša je pravednost, u meni se posvećujete, u mojoj predragocjenoj krvi vaše je otkupljenje (1 Kor 1,30) . Vi ste u meni! Zaštitu od gnjeva Božjega u meni imate (Sef 2,3). Božje ime, vaše okrilje, u meni je (Sef 3,12).

Ključ svih blaženstava nalazi se u onom posljednjem. Nema blaženstva ako nas zbog drugih razloga vrijeđaju, progone, blate i lažu protiv nas, nego samo ako nam to čine zbog Isusa. Ako trpimo zbog njega, onda to vrijedi. »Zbog mene« – kaže Gospodin (Mt 5,11).

Jedino se njime možemo hvaliti (1 Kor 1,31) poručuje Apostol i tako nas oslobađa od prvog grijeha oholosti.

Takvi, siromašni i progonjeni zbog pravednosti, zbog Isusa, blaženi su jer vide da je samo Bog pravi kralj. Ako se pitamo na koji to način njima pripada Božje kraljevstvo (2x Mt 5,3.10), objašnjava nam sam naš Učitelj kad na isti način kaže da dječici, malenima, pripada kraljevstvo (Mt 19,14). Dragi tata, draga mama, onim očima kojima te tvoje dijete gleda, onim srcem kojim se tvoje dijete pouzdaje u tebe, najbolje primaš Božju kraljevsku vlast! Drago dijete, draga kćeri, dragi sinko, onim očima i onim srcem kojima gledaš na svoje roditelje, najbolje možeš vidjeti da je Bog kralj!

»Blago mirotvorcima« kaže Isus jer će on sam na uskrsnu večer doći i reći: »Mir vama!« (Lk 24,36; Iv 20,19). Treba se braniti i obraniti od agresora, ali mir u Ukrajini, mir u Europi, mir u svijetu nije u novim snažnim tenkovima nego je u Srcu Krista Spasitelja. Ne tražimo mi samo završetak ratovanja, nego od Gospodina molimo smirenje koje ide u dubinu naše nemirne ljudske duše. Tražimo mirnu savjest koju dobivamo po Božjem oproštenju u sakramentu ispovijedi. Tražimo spokoj od ovog brzinskog, prebrzog življenja. Prorok najavljuje: »Moći će pâsti i odmarati se« (Sef 3,13). Blago onima koji stvaraju mir!

Zna Isus Mateja. Matej je bio carinik. Stoga se ne čudimo kad plaću – riječ »plaća« (μισθός), koju Marko i Ivan spominju po jedanput, Luka svega triput, – Matej čak deset puta u Evanđelju ističe. U blaženstvima plaća je važna. Gospodin nas vraća na početke. Abrahamu Bog je obećao: »Ja ću ti biti velika plaća« (Post 15,1). Govori mu to kad se Abraham odrekao ratnog plijena. »Velika je plaća vaša« – potvrđuje i ponavlja Isus (Mt 5,12). Zbog nje se radujemo i kličemo. Njezin zalog i predokus primamo već danas u kruhu živom na oltaru.

29. 1. 2023.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.