Isusu koji liječi od sljepila i prosvjetljuje svakog čovjeka (Mt 9,27-31)

uz današnje Evanđelje: petak u 1. tjednu Došašća

Vaclav Manes, Isus liječi slijepca
Poslušajte na Audio.com

Baš na Prvi petak Srca Isusova! Zanimljivo, Matejevo evanđelje ističe kako Isus liječi dvojicu slijepaca u početcima (Mt 9) i potom opet neposredno prije svečanog ulaska u Jeruzalem (Mt 20,29-34)! Teško je naše sljepilo. Je li molitva prve dvojice mogla ovako zvučati? Evo, u drugom izdanju, mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za smirenje i okrjepu duši, za čitanje i slušanje:

Isusu koji liječi od sljepila i prosvjetljuje svakog čovjeka (Mt 9,27-31)

Vjerujem, Gospodine, da me ti možeš izliječiti od ove zaslijepljenosti strahom, mržnjom i žustrom borbom za ljudsku vlast. Vjerujem da si ti Sin Boga živoga koji je htio postati potomak kralja Davida (Mt 9,27). Prema proroštvu Bog ti je Otac, a ti si njemu Sin, i tvoje prijestolje ostaje zasvagda (2 Sam 7,14.16). Hvala ti što mi još jednom pokazuješ da si ti velik i moćan, i da su moj život i moje zdravlje u tvojoj ruci. Ti, Bog, stavljaš se u službu meni, stvoru neznatnome. Bit će mi po mojoj vjeri (Mt 9,29)

Na svom putu k tebi nisam bez pratnje. Sa mnom je moj brat koji također trpi nedostatak. Slijepi smo. Ne vidimo što se zapravo zbiva, ne možemo pravo dokučiti kakav je to virus zla koji oduzima život, stvara nemir, tlači, dijeli nas i uzrujava.

Zajedno s bratom slijedim te (ἀκολουθέω Mt 9,27), s njime prilazim k tebi. Zajedno s njim zazivam te onako kako će tvoja Crkva činiti tijekom svih stoljeća: Smiluj nam se! (ἐλέησον ἡμᾶς Mt 9,27). Iz velike nevolje vičem.

Ulazim u tvoj dom (Mt 9,28), k tebi pristupam i molim te: Dodirni moje oči (9,29)! Svjetlosti svijeta (Iv 8,12), dodirni me da razaznam i uvidim što se to po volji Očevoj zbiva. U tebi je od početka nama ljudima svjetlo (Iv 1,4), svjetlo istinsko koje prosvjetljuje (Iv 1,6). Dođi u moj svijet! Svijetli punim sjajem u mojoj tami koja te ne može obuzeti (usp. Iv 1,5). I onda će sav moj život svjedočiti za tebe, postojano ću, svim silama, raznositi glas o tebi kamo god dođem.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.