Molitva sa svetim Andrijom, apostolom (Mt 4,18-22)

kad ga Gospodin poziva

Uz današnje Evanđelje: blagdan sv. Andrije apostola (30. studenoga)

Mattia Preti, Raspeće sv. Andrije, 1651.

Poslušajte na Audio.com

Mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za okrjepu duši u danima došašća, za još dublje razumijevanje i primjenu Evanđelja, za čitanje i slušanje:

Molitva sa svetim Andrijom, apostolom kad ga Gospodin poziva (Mt 4,18-22)

Uz ovo naše more hodiš, Učitelju. Domaće, dobro nam je poznato jer smo odrasli ovdje, ali je ipak puno iznenađenja. Radimo svoj svagdanji posao od kojega živimo. S nama si, Sine Božji, na ovom silnom, zagonetnom moru našega života jer si postao Sin Čovječji. Nasred ovoga Galilejskoga mora bacamo svoje mreže za lov.

A ti nas vidiš, nas – braću. Od prvih dana, od rođenja, zajedno smo. Zna me moj brat koji će biti apostolski prvak. Gluma i titula pred njim mi ne vrijede. I kad pođeš dalje uz obalu, kad ideš naprijed, opet braću izabireš i pozivaš. Braća su ti važna.

Moje me mreže zaokupljaju. Nije li u meni prava ovisnost o njima? Kako blaženo! Gledaš mene, znaš mi ime, poznaješ me. Tvoj poziv dovoljno je snažan. Smjesta krećem! Neću više ići za svojom lovinom, nego idem za tobom.

Zbog tvojega pogleda, zbog tvoje riječi, imam snage otpustiti sve. Opraštam se i od mreža i od lađe. Teško je, ali je slatko. Mogu i oca na pravi način ostaviti na njegovu mjestu ako me je na noge postavio, dopratio me do samostalnosti, stvorio u meni dovoljno čvrstoće i sigurnosti. Bitno je oblikovao moj način kako Boga doživljavam – kako tebe doživljavam, što o tebi mislim i osjećam. Sada mi daješ da se u svemu na tebe oslonim. Više ne moram slijediti svojega oca, nego tebe.

Ti ćeš, Gospodine, učiniti od mene ono što ti želiš. Ti stvaraš (ποιέω Mt 4,19).

I gle, baš ono što jesam ti poštuješ i uzimaš. Od toga činiš novo (usp. Iz 43,19). Od ribara stvaraš ribara ljudi (2x ἁλιεύς Mt 4,18.19). Svojega odabranika Petra od ribara ćeš učiniti dobrim pastirom (»Pasi jaganjce moje! Pasi ovce moje!« Iv 21,15-17).

Ja sada više ne lovim u svoje mreže za sebe, nego lovim u tvoju svetu mrežu, mrežu Božjega kraljevstva koja je bačena u ovo beskrajno more (Mt 13,47).

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.