Molitva Gospodaru (Lk 16,1-8)

pred nepoštenim upraviteljem

uz #današnjeEvanđelje, petak 31. tjedna

Poslušajte na audio.com

U novom izdanju. Mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za predah i utjehu, za sve one koji se preporučuju u molitve, za još dublje razumijevanje i primjenu Evanđelja, za čitanje i slušanje:

Pred tobom, Gospodine, spremno polažem sve račune svoje duše (usp. Lk 16,2). Znaš koliko puta su me optužili – nepravedno ili s pravom. A ti me pobjednički braniš od vječnoga zlobnog tužitelja.

U dirljivim, slavnim slikama poučavao si carinike i grešnike, farizeje i pismoznance (15,1s). A sada govoriš nama, svojim učenicima (16,1) sinovima svjetlosti (16,8) koja je došla na svijet (Iv 1,9), svjetlosti koja si ti (Iv 8,12).

Znam da si me od početka postavio da dobro gospodarim (Post 1,26.28), da obrađujem i čuvam tvoj vrt (Post 2,15). Tražiš od mene da budem vjeran i razuman upravitelj (Lk 12,42).

Zar mi nudiš nepoštenje, korumpiranost? Evo ga – ekonom nepravde (usp. Lk 16,8)! Kad je shvatio da više neće upravljati, tada on počinje razmišljati (16,3). I aktivno kreće, poziva jednog po jednog (16,5), sve po redu, traži tko će ga poslije primiti (16,4). Točno su ga optužili jer rasipa imanje (16,2) svoga gospodara: od ulja 50% (r. 6), od žita 20% (r. 7)… Krivotvori, potkrada.

A ti, Gospodine, zadužnicu svih grijeha mojih na križ nosiš, svojom je žrtvom poništavaš (usp. Kol 2,14). Nisi lažno umanjio, nego si je svojom presvetom krvlju do kraja izbrisao, uklonio je. Zato me primaš u svoj dom (usp. Lk 16,4) i kad se ni na kakvu svoju vrijednost ne mogu osloniti. Zato se tebi klanjam i tebi zahvaljujem na svojoj slobodi.

6. 11. 2020.

Niko Bilić, SJ

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.