Isusu u Hramu (Lk 19,45-48)

Uz današnje Evanđelje: petak 33. tjedna

Carl Bloch, Očišćenje Hrama

Koliko pogođeno! Ove godine baš na spomendan posvete bazilikâ sv. Petra i Pavla. Skromna, a važna mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za smirenje i utjehu, za još dublje razumijevanje i primjenu Evanđelja, za čitanje i slušanje:

Isusu u Hramu (Carl Bloch, Očišćenje Hrama; Händel, Koncert za orgulje

U svoj dom ulaziš, Sveti, Dobri, Jaki! Nas koji trgujemo i sa životom samim – trgujemo usred bijela dana, trgujemo ispod stola – sa svom žestinom, jednoga po jednoga izbacuješ. Sve nam je na prodaju, i svetinju za novac dajemo! I tebe – za trideset izdajničkih kovanica.

Odrješito me opominješ riječima Pisma kao što si na početku đavolsku napast zaustavio, pobijedio. »Pisano je!« – govoriš. Upozoravaš me na proroka Izaiju koji bilježi božansko obećanje da je Dom tvoj dom molitve za sve narode (Iz 56,7). Donosiš mi Jeremijinu optužbu (Jr 7,11). Tada nam je tako izgledalo, a sada smo doista ovdje napravili jazbinu nasilnikâ.

Ali baš ovamo, ponizni Bože, silaziš. Lišavaš se nebeskoga dostojanstva da nam budeš Učitelj iz dana u dan – blizak, sućutan, jedan od nas.

Svi te slušamo i navezani smo na tebe, prianjamo uza te (usp. Post 2,24), tvoji smo. Moja se duša k tebi privija (Ps 63,9). Priljubljena uza te, o tebi ovisi.

Jesam li u klanu velikoga svećenika i njegove rodbine, jesu li to moje veze? Možda sam daleko više među pismoznancima, ljudima slova. Sve ako sam i među prvima u našem narodu, ne želim, neću, odbijam tražiti tvoju propast. A svakim svojim grijehom to činim. Oprosti mi!

Hvala ti što ti – bar za ovaj čas – ne mogu ništa učiniti! Jer nitko ti ne oduzima život; ti imaš vlast položiti ga, imaš vlast opet ga uzeti (Iv 10,18). Hvala ti što bez tebe ne mogu ništa učiniti (Iv 15,5).

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.