Isusu, stvaratelju Božje obitelji (Mt 12,46-50)

Uz današnje Evanđelje: Prikazanje Blažene Djevice Marije (21. 11.) – dan klauzurnih redovničkih zajednica

Sveto lice Isusovo prema Torinskom platnu

Poslušajte, preuzmite na Audio.com

Danas na Dan klauzurnih redovničkih zajednica, na dan Gospe od zdravlja. Otkud to da već prvi novozavjetni pisac, prvi kršćanski teolog govori “braćo!”? Skroman prinos s našega Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenoga s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za predah i prikupljanje snaga, za još dublje upoznavanje i primjenu Kristova Evanđelja, za čitanje i slušanje:

Isusu, stvaratelju Božje obitelji (Mt 12,46-50)

Sve nas poučavaš. Mnoštva su tu i, dok nam još govoriš o oslobađanju od zloduha, evo tvojih vani. Još nisi izišao iz kuće da nam na obali Galilejskoga mora iz lađe otkrivaš tajne Božjega kraljevstva.

Došla je, evo, tvoja Majka koja je otpočetka Bogu rekla “Neka bude!” za tebe i za sve nas. Devet mjeseci pod njezinim si srcem rastao, čuvala te s ljubavlju u egipatskoj tuđini, zbog nje počeo si činiti svoja čudesa. Došli su tvoji domaći, s kojima si dijelio mlade dane, zajedno ste odrastali. Veže vas isti rod i zavičaj, zajednička iskustva i uspomene. Davno je već Mojsije u Egiptu u svojim hebrejskim sunarodnjacima vidio braću.

Traže te, evo. Žele ti uputiti riječ, progovoriti s tobom. Netko nepoznat i stran, netko iz mnoštva javlja ti za tvoje najbliže. Što je to? Zar ih odbijaš?

Pružaš svoju ruku kao što je od starine Bog pružio svoju ruku osloboditeljicu da izvede svoj narod iz ropstva, desnicu snažnu, mišicu uzdignutu. Na nas, učenike svoje, pokazuješ. Na mene. Nas primaš tako blizu k sebi kao svoju majku, svoju braću i sestre.

Ako činim ono što tvoj nebeski Otac hoće, ako stvaram što on želi, ako izvršavam njegovu volju, onda pripadam tebi. Ako s tvojom Majkom spremno Bogu kažem: „Neka mi bude po tvojoj riječi!“, onda me primaš među svoje najbliže. Krvlju me uza se vežeš da sav moj život bude tvoj.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.