Vječnom Gospodaru i Kralju Božjega kraljevstva (Lk 13,22-30)

uz #današnjeEvanđelje: 21. nedjelja u god. C; srijeda 30. tjedna

S. Dali ©, Presveto Srce Isusovo

Poslušajte na audio.com

Novo, popravljeno izdanje. Pomaže li? Skromna mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za prikupljanje snaga i lijek duši, za jasnije prepoznavanje Evanđelja, za čitanje i slušanje:

Dobri Gospodaru moje vječne sudbine! Na putu do svoje Pashe, na putu u sveti grad, kod nas, po našim mjestima poučavaš (Lk 13,22).

Sa strahom Božjim pitam je li tek nekoliko njih koji se spašavaju. A ti sve nas poučavaš o Božjem kraljevstvu (2x βασιλεία τοῦ θεοῦ Lk 13,28.29) u kojemu novi redoslijed vrijedi za posljednje i za prve (30). Govoriš o neizmjerno velikom, prostrtom stolu za koji stižu ljudi sa sve četiri strane svijeta (29). Tvoj odgovor je: Ne, nije malo onih koji se spašavaju. Cijelo ih je nepregledno mnoštvo uz praoce i proroke (28).

Ipak žestoko i strogo opominješ da su ulazna vrata uska (στενή θύρα Lk 13,24), pozivaš na ljuti boj. Govoriš o gospodaru kuće koji ustaje da zaključa (25). Teškim riječima upozoravaš na one djelatnike nepravde (ἐργάται ἀδικίας 27) koji ne mogu ući svojom snagom (24). Vani, izbačeni (25), plaču i škrguću zubima (28).

Ti si to, Gospodaru. Tvoj je to dom. Ti si vrata (usp. Iv 10,7.9) i ja kucam (Lk 13,25) jer si mi obećao otvoriti (Lk 11,10), jer me primaš da pred tvojim licem blagujem, hranim se, napajam (Lk 13,26); jer mene poučavaš.

Smjerno već danas vapim: Otvori mi, otvori mi (Lk 13,25)! A ti me, milosrdan, uvodiš u svoje odaje. Sada je čas. Upoznaj me izbliza, Dobri, upoznaj me do kraja (2x “ne znam vas” 25.27)! Pomno pregledaj i ispitaj moje početke, s kojega izvora potječem (usp. 2x “odakle ste” 25.27).

Već sada slušaš moje riječi, već sada vidiš svaki kutak mojega tijela i moje duše, Gospodaru života moga, Stvoritelju vječnoga doma, Spasitelju onih koji se spašavaju, Kralju Božjega kraljevstva!

Vječnom Gospodaru i Kralju Božjega kraljevstva

27. 10. 2021.

Niko Bilić, SJ

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.