Srce Isusovo i Kraljica krunice

Srce Isusovo i Srce Marijino

Kako prigodno! Ovaj put blagdan Kraljice krunice baš na Prvi petak, i to onaj kojim se započinje velika devetnica – devet prvih petaka do svetkovine Srca Isusova iduće godine.

Danas se najbolje možemo podsjetiti kako je Marijina duhovnost duhovnost Srca Isusova, što izvrsno pokazuje molitva krunice. Drevni hvalospjev u lijepom prijevodu našega pjesnika, patra Milana Pavelića gleda na Srce Majke i Srce Sina i primjećuje: »iz oba isti oganj sja«. Kao mama ostaje uz njega kad su i oni koje je izabrao i postavio »da budu s njime« (Mk 3,14) svi, osim ljubljenoga učenika, pobjegli.

Počelo je to onda kad je Majka primila Sina da njegovo Srce pod njezinim Srcem kuca. Već nas je tako naučila da je glavni smisao štovanja Srca Isusova upravo to: da sve više i više u mom srcu budu otkucaji njegova Srca. Majka ga već tada, u početku, u Hramu, slijedeći Zakon, prikazuje Ocu, kao što će ga pod križem Ocu prikazivati. Čuva ona otpočetka u svom Srcu sve što se sa Sinom zbiva, razmatra o tome. Spremno Srcu Sina izriče svoju bol kad su ga kao dvanaestogodišnjaka tražili. Strpljivo podnosi i to što nisu razumjeli riječi koju im reče, kao što će prihvatiti i poniženje kad ih on ne prima, nego pred svima pita: »Tko je moja majka, tko su moja braća?«

Srce Majke računa na Isusovu pomoć u Kani, usprkos teškom i tvrdom odgovoru. Štoviše Majka je posrednica kad Srce Sina prvi put objavljuje svoju slavu i tako od skupine učenika, koje je okupio, Gospodin stvara vjernike. Po zauzimanju majčinskoga srca oni su povjerovali, došli su do pouzdanja u svetoga Učitelja. Sada znaju da se na njega mogu osloniti.

Kad je Pastir dobri položio život, majčino je Srce uz njega. U dragom, nježnom, toplom zagrljaju Majka pod križem opet drži svoga Sinka. Tu je ona kada silan »projekt« naviještanja Božjega kraljevstva biva naprasno prekinut silom ljudske vlasti i odlukom koja je već daleko unaprijed donesena da ga smaknu (Mk 3,6). Zato Majka poznaje naše ratove, genderizam i kobne ideologije, cijene koje pritišću da se živjeti ne može, političko napuhivanje i nadmudrivanje.

Podno križa stoji kad se iz svetoga Srca Isusova izvija tjeskoban krik. Zašto – pita on (Ps 22,2). Čemu, kamo to vodi? Majka se svim srcem pridružuje kad u istom psalmu dolaze i utješni stihovi: Bog »nije prezreo muku jadnika« (Ps 22,25). »Hvalit ću te«. (Ps 22,23). »Koji snivaju u zemlji pred njim će se klanjati«.

Koliko je bila u pravu, vidi se na njezinu licu kad postojano mole iščekujući Duha Svetoga. Kao što se Mojsije susreo s Bogom pred gorućim grmom, kao što mu je poslije na Sinaju iz lica izbijala svjetlost od susreta s Bogom, tako je Majka izbliza, majčinski zagrlila svojega uskrsloga Sina kada je i kako to Bog htio.

7. 10. 2022.

Niko Bilić, SJ

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

3 komentara:

  1. Lic. Carmen Vrljičak

    Hermoso!

  2. Predivno! Vječna neka je hvala i slava našem Otkupitelju i Njegovoj i našoj Majci Mariji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.