Matejevo novo srce (Mt 9,9-13)

Uz današnje Evanđelje: sv. Matej Evanđelist (21. rujna)

Hendrick Terbrugghen, Matejevo zvanje

Evanđelje o pozivu Mateja evanđelista opisuje nam onaj blaženi čas u kojem dolazi rješenje i velika utjeha u život carinika Mateja. Čas je to u kojemu Matej vidi što je to otkupljenje. Vidi kako to Bog želi milosrđe, a ne žrtve-klanice.

Ljubazne, mile oči Sina Božjega zaustavile su se na čovjeku cariniku. Gospodin je usmjerio svoj smirujući pogled i vidi čovjeka. Cijeloga čovjeka. Dobro on zna što je u čovjeku. Sam je čovjekom postao.

O sretna li Mateja! Neće ostati sjediti u svojoj carinarnici, neće više sam sebi stvarati pritisak zbog novaca, prebrojavanja i računa, pogleda i riječi svih onih ljudi koji moraju platiti porez i onih koji odnose carevu blagajnu u Rim. Ne mora više poput Zakeja ispitivati je li koga prevario. Možda je prikupio toliko bogatstvo da može spremno pola dati siromašnima.

Sluša Matej Učiteljev zov i napušta pogrešan način življenja. Prestaje biti svoj neprijatelj. Od sada on će slijediti Isusa. Postupat će prema samome sebi, i prema svojim bližnjima, i prema Bogu svome onako kako to Isus čini. Matejevo srce postat će po srcu Isusovu.

Kako to može biti? Nije li to stoga što ga Gospodin gleda i stoga što ga Gospodin poziva? U Isusovim očima, u Isusovu glasu Matej prima Božju snagu. On ustaje (ἀναστάς Mt 9,9). Gospodin mu, već sada, unaprijed, daje dio svojega uskrsnuća (ἀναστάς Mk 16,9).

21. 9. 2022.

Niko Bilić, SJ

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.