Gospodinu kad nas poučava o našoj veličini i o slobodi od zloduha (Lk 9,46-50)

uz današnje Evanđelje: ponedjeljak 26. tjedna

C. Bloch, Isus i dijete (detalj)

Poslušajte:

Mrvica s Gospodareva stola na našemu Fakultetu filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu i Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana za novo otkrivanje i primjenu Kristova evanđelja, za čitanje i slušanje:

Ilustracija: Carl Bloch, Isus i dijete (detalj), Glazba: Magical season (Microsoft)

Vjerni Spasitelju duše moje, ti vidiš kakve misli u sebi njegujem, kako razmišljam i kako gledam na stvari, kako ih shvaćam, što me u srcu pokreće i vuče. Kad želim nadmašiti druge tvoje učenike, biti iznad svih nas i vladati, kad se uzvisujem i mislim da moja veličina sve natkriljuje, ti mi odgovori jednim živim, dragim djetetom koje postavljaš pokraj sebe! Pouči me! Ako sam manji od svih nas, onda sam velik.

O blaženi roditelji koji primaju dijete u tvojemu duhu jer tako tebe primaju, Isuse! Blago ocu, blago majci! Tako primaju Oca nebeskoga koji te šalje. Ti si tako došao na svijet kad su te Marija i Josip primili. Tako Bog dolazi k nama! Kad s ljubavlju primam dijete, Boga primam.

Je li to ljubljeni učenik izvješćuje i ti ga poučavaš? Ako nam netko u tvoje ime donosi duhovnu slobodu, ako me oslobađa od duha zloće, od duha oholosti i škrtosti, duha bludnosti i zavisti, duha prejedanja i opijanja, duha srditosti i lijenosti – pa on nije protiv mene! Sve ako i ne ide za tobom zajedno s nama, za nas je.

26. 9. 2022.

Niko Bilić, SJ

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.