Isusu, Učitelju milosrđa (Lk 15,1-32)

Uz današnje Evanđelje: 24. nedjelja (god. C)

Josef Aleksius Kastner, Oltarna slika u Bazilici – narodnom svetištu Srca Isusova, Palmotićeva 31, Zagreb

Poslušajte:

U dan kad se u nacionalnom svetištu pred Majkom Božjom Bistričkom molimo za grad i narod skroman prinos s našega Fakulteta filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu i Filozofsko-teološkoga instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana, za predah i poniranje u dubinu Kristove dalekosežne pouke, za čitanje i slušanje:

Kriste, Kralju Božjega kraljevstva, svoje milosrdno srce sakrio si u ljudski lik. Stavljaš ga u lik muža – pastira, u lik vrijedne žene koja drži cijeli obiteljski dom. Stavljaš ga u lik dobroga oca koji izlazi ususret i mlađemu, grješnomu, i starijemu razljućenomu sinu.

Nisi ti više samo snažan starozavjetni zagovornik Mojsije koji je probudio ražaljenje, smilovanje u srcu Božjemu. Sada si ti ovdje, vječni Sine, koji ćeš sama sebe žrtvovati kao pravi, jedinstveni posrednik Boga i ljudi. Tvoja samilosna pouka  prodire i do grješnika i do farizejske hule i nasilja. Savla ćeš odgojiti u Pavla.

Nije to računica neupitne pravde, nego tvoja solidarnost, privrženost i sućut, tvoja povezanost s nama. Ne gledaš prvo na imanje, nego gledaš u meni Božje dijete, primaš me za svojega prijatelja i susjeda.

Zato tebi upućujem svoj vapaj. Ako se osjećam izgubljeno u ovom današnjem svijetu, u ovoj svojoj životnoj dobi, ako sam izgubljena ovca, pronađi me! Donesi me pred Oca i pred sav nebeski dvor da počne radosna, slavna gozba, da se razbukti tvoja savršena radost.

Pažljivim, bistrim okom i marljivim, spretnim rukama domaćice, cijelu svoju kuću pretraži, počisti, uredi zato da mene, izgubljenu kovanicu pronađeš.

Ti mi otkrivaš grozotu mojega grijeha, koji je smrt, koji je propast. Ti mi daruj svoje uskrsnuće da se vratim u život!

Svu uskipjelost koja bjesni u mome srcu jer imam osjećaj da sam tvoj rob, jer mislim da si ti okrutni zapovjednik, dodirni, rastopi, smiri svojom utjehom!

Ispravi moje izopačeno mišljenje! Pokaži mi da sam tvoje ljubljeno dijete, da je kraj mene moj brat, moja sestra, kojr si mi dao. Pokaži mi da mi ne dodjeljuješ tek dio svojega imanja, nego svu ljubav svojega srca darivaš meni. Zbog tvoje dobrote moje biće pripada tebi.

11. 9. 2022.

Niko Bilić, SJ

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.