Isusovo predanje (Lk 9,43b-45)

Uz današnje Evanđelje: subota 25. tjedna

Josef Aleksius Kastner, Oltarna slika u bazilici – narodnom svetištu Srca Isusova, Zagreb, Palmotićeva 31

Ovo evanđelje ohrabruje nas da Bogu svome iznesemo najdublja, najvažnija – bitna pitanja koje u srcu nosimo.

Gospodin je najizvrsniji, vrhunski pedagog, ali eto i s njim mi ljudi imam problem straha. Učenici se boje pitati ga. I ostaju u nerazumijevanju. Onaj drugi evanđelist, Marko, zapisuje: nisu razumjeli što je to Isusovo »ustati od mrtvih«. A evo, sada i Isusovo »predanje« ostaje nejasno.

Predanje je sveto. Predanje stoji u središtu duhovnoga života. Odgovara našoj dubinskoj želji i egzistencijalnoj čežnji. A Gospodin razotkriva da će biti predan u ruke ljudi.

Ranije, prije nego što je pred Petrom, Ivanom i Jakovom pokazao svoje pravo lice na gori Preobraženja i svoj nebeski sjaj već je prvi put najavio otajstvo svoje muke i uskrsnuća. Dapače s Mojsijem i Ilijom razgovarao je o svom Izlasku koji se doskora ima zbiti u Jeruzalemu.

A sada otvoreno govori: bit će predan nama grješnim ljudima u ruke. Objavljuje volju Očevu. Uvijek ističemo kako je navještaj muke ujedno i navještaj uskrsnuća – sva tri puta. Ali ovdje nije tako!

Neposredno prije Isus je spasio dječaka od bolesti i od zloduha i vratio ga njegovoj obitelji. Volimo taj zanos i ushit, fasciniranost koji su sve obuzeli zbog silnoga, radosnoga čudesnoga ozdravljenja. Ali Gospodin ne staje na slavlju, nego gleda svoj put predanja i učenike poučava o tome.

Danas molimo da Gospodin milosrdno otvori srž našega bića i našu pamet tako da mu možemo i bez obzira na sav strah iznijeti ono što nam je na srcu, da možemo upoznati i promotriti njegovo predanje.

Gospodin Isus je Božja objava. On neka nam razotkrije tu tajnu svojega predanja, skrivenu u njegovu presvetom Srcu, skrivenu u svetom Tijelu i Krvi na oltaru. Neka nas primi u nju – jer to je naše predanje.

Niko Bilić, SJ

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.