Što ja imam od toga? (Mt 19,23-30)

Uz današnje Evanđelje: utorak 20. tjedna

Poslušajte:

Ovaj put na dan sv. Roka. Mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za odmor i okrjepu duši, za sve dublje otkrivanje i primjenu Kristove radosne vijesti, za čitanje i slušanje:

Što ja imam od toga? (Mt 19,23-30)

S naglaskom govoriš (ἀμὴν λέγω Mt 19,23), odgovaraš na moje pitanje (ἀμὴν λέγω 19,28) i ponavljaš mi (πάλιν λέγω 24). Ako sam zemaljski bogataš, teško ću ući u život u kojemu nebo kraljuje (19,23), u kojemu je Bog kralj (19,24).

I danas novac sve pokreće, novcem se može sve. Ali spasenje Bog daje. Ti, Suče vječni, vidiš jesam li među prvima ili posljednjima (Mt 19,30). Pogledaj me, Gospodine, čvrsto, duboko, svojim prodornim, a smirenim očima, svojim pogledom oštrim i blagim! I znat ću: Ja, čovjek, sebe ne mogu spasiti, ali Bogu je sve moguće (Mt 19,26). Tebi je sve moguće.

Zajedno s hitrim, spremnim Petrom, prvakom, odmah odgovaram pitanjem u ime svih nas: Što ja imam od toga (Mt 19,27)? Kakva mi je korist (usp. Prop 1,3)? Koja dobit ako smo još tamo, u početku kad si nas odabrao i pozvao, pripravna srca sve ostavili i pošli za tobom (ἀφίημι Mt 19,27.29 usp. 4,20)?

Objašnjavaš gledajući na svoj novi slavni dolazak koji nije svršetak svijeta, nego preporod – novo rođenje, novo stvaranje (παλιγγενεσία Mt 19,28). Tada ću biti na prijestolju kao i ti, da tvoj sud donosim za sav tvoj narod (Ἰσραήλ Mt 19,28).

Kažeš mi: Postupam li zbog tvojega svetoga imena, dobit ću stoput više: i dom i imanje, roditelje, braću i sestre, svoju obitelj (Mt 19,29). Kažeš mi: Djelujem li na temelju tvojega imena, ako si mi ti mjerilo, onda dobivam vječni život u baštinu (Mt 19,29).

16. 8. 2022.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.