S Petrom, kad ga Isus naziva Stijenom, i poslije Sotonom (Mt 16,13-23)

uz današnje Evanđelje: četvrtak 18. tjedna

Ljudi svašta govore o tebi, Gospodine. Divimo ti se i klanjamo ti se. Preziremo te i izrugujemo, psujemo. Ne znamo za tebe, ne poznajemo te, ne razumijemo. Tražimo u tebi pustinjskoga pokornika koji prijeti, koji ti pripravlja put. Gledamo te kao proroka-revnitelja, Glasnika Dana Božjega, kojega je Bog uzeo da nam ga opet pošalje. Tvrdimo da si prorok Novoga saveza s velikim srcem koje je puno osjećaja. Po svojim vlastitim mišljenjima tumačimo da si neki od proroka.

A meni je tvoj Otac s neba podario ono blaženo svjetlo u duši. Zato što ti pitaš, mogu reći: Ti si Mesija! Živi Bog poslao je tebe, Sina svojega, kao Spasitelja i Otkupitelja. I ti u meni vidiš čvrst temelj za svoju živu zajednicu koja će biti jača od Podzemlja. Ulaz u svijet mrtvih neće je pobijediti. Meni povjeravaš ulaz u prostor Božjega kraljevanja, da vežem i odvezujem ovdje među nama ljudima, i tako će biti kod Boga, u nebesima.

Kad sam rekao tko si, kad si zabranio da tu tajnu otkrivamo i razglašavamo, sada počinje tvoja ključna objava. Ti si Mesija koji smjerno izvršava Očevu volju. Hodočastit ćeš u Božji grad u kojemu je sveti Hram. Veliki svećenik i njegovi, narodni prvaci koji vode cijelu zajednicu, čuvari i učitelji Svetoga pisma priredit će ti silne patnje. Ubit ćemo te. Ali u treći dan ti ćeš uskrsnuti.

Zaustavljam te, već sada te zatajujem. Niječem što malo prije rekoh, da si Mesija. Želim propisivati, postavljam ti zapreku, stvaram sablazan. Sada prepoznaješ u meni zlog Protivnika, vladara paklenog carstva koji te otpočetka napadao kušnjama i napastima, kojega si svladao i otjerao. Čuješ kako pazim na ono ljudsko: trpljenje i ubojstvo, muku i smrt, a ne vidim ono Božje, radostan dovršetak žrtvenoga prinosa: ustat ćeš od mrtvih.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.