Kristu, Učitelju, koji poziva (Mt 16,24-28)

uz današnje Evanđelje: petak 18. tjedna

El Greco, Krist nosi križ (1580.)

Progovaraš mi, Učitelju moj, i pitaš o mojim željama. Hoću li za tobom? Onda se moram odreći i zatajiti sebe, ne tebe (ἀπαρνέομαι Mt 16,24; 26,34.35.75). Moram uzeti svoj križ, stup sve svoje muke i svojega jada, kao što si ti svoj teški križ nosio. Inače te ne zavrjeđujem (usp. Mt 10,38). Moram slijediti tebe, a ne lažne ideale. Moram ići tvojim stopama, ne trčati preda te.

Ako samo svojim silama, oslanjajući se tek na sebe i svoju moć želim dušu spasiti, odvest ću je u propast. Ako izložim, istrošim i dadnem dušu svoju za tebe, naći ću je.

Kakvu ću korist imati ako postignem i dođem do svega na svijetu, a dušu svoju povrijedim i oštetim. Pa što ja mogu dati kao naknadu i punu cijenu za svoju vlastitu dušu?

Važno je što radim jer ti ćeš doći, Suče svih duša. Doći ćeš u sjaju Očeve vlasti, u pratnji svih svojih glasnika i izaslanika, i tada ćeš mi uzvratiti.

Nije to neizmjerno daleko. S naglaskom potvrđuješ (ἀμήν Mt 16,28). Dolaziš, Kralju, i prije nego što smo svi mi osjetili okus smrti.

5. 8. 2022.

Niko Bilić, SJ

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.