Molitva s Matejem, carinikom (Mt 9,9-13)

uz današnje Evanđelje: petak 13. tjedna

Caravaggio, Sveti Matej

Danas je najljepši dan. Prije tjedan dana proslavili smo svetkovinu Srca Kristova, danas na Dan predragocjene Krvi Kristove, Prvi je petak Srca Isusova na početku mjeseca Krvi Kristove. Prije devet godina službeno smo ušli u Europsku Uniju.
Vrijedi li ovo za osvježenje i duhovnu hladovinu po ljetnoj vrućini? U godini sv. Ignacija (https://www.ignacije.hr) neka ovaj skroman prinos s našega Fakulteta filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu (https://www.ffrz.unizg.hr) i Filozofsko-teološkoga instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana (http://www.ftidi.hr) bude iskren vapaj Bogu za blagoslov maloj Hrvatskoj u velikoj Europi da budemo što življi i bolji svjedoci snage Kristova presvetoga Srca i njegove predragocjene Krvi!

Ilustracije: Caravaggio, Sv. Matej; Simon Dewey, Milost i istina; Glazba: Scott Buckley, Felicity

Pogledaj me, Sveti, svojim blaženim očima nebeskih boja, tajnovitim, a sasvim otvorenim i vedrim. Ti vidiš mene, čovjeka, u mom životnom okružju i smještaju, u mojemu djelovanju. Ti vidiš drži li me u najdubljim dubinama moja mukla nelagoda jer nisam na pravom mjestu. Je li mi neka od nosivih greda iskrivljena, naopako postavljena? Grijeh me u srži nagriza i rastače.

A ti svojim blagim pogledom prodireš do dna, vidiš moju nedostojnu dušu. I nudiš sebe kao rješenje. Pozivaš me da slijedim tvoj primjer. Primaš me k sebi da mi budeš Učitelj života. Tvoj pogled izvire iz smilovanja i nije pogled farizejski koji pikira da zaskoči i osudi; napada žrtvu, smjera na klanje.

Iz tvojega pogleda moja je snaga, Gospodine, da spremno ustanem i pođem za tobom jer mi već unaprijed daješ od svojega uskrsnuća.

Mene si došao pozvati i primaš me zajedno sa svima u tvojoj Crkvi za svoj stol. Kad me napadaju, ti me braniš. Čuješ optužbu i daješ odgovor na pitanje. Prihvaćaš dijalog, poučavaš s autoritetom i ove zdrave, pune jakosti i revnosti. Šalješ i njih da budu učenici i da podrobno, izbliza, još jednom vide što je to u Pismu Božjemu na koje se pozivaju i gorljivo ga slijede: smilovanje, dobrota, milosrđe.

Liječniče divni, liječniče božanski, vidiš gdje mi je slabo, liječiš me od moje grješnosti, daješ mi da bilježim i pronosim tvoju radosnu vijest.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.