Isusu dok žestoko kori Betsaidu, Korozain i svoj Kafarnaum (Mt 11,20-24)

Uz današnje Evanđelje: utorak 15. tjedna

Eva Vukina, Isus u molitvi, akvarel, Eva Vukina Art | Facebook

Uz čuveno evanđelje u kojemu naš Gospodin nemilice kori gradove kad su se, očito, grdno uzoholili zbog njegove prisutnosti i njegovih čudesa. U godini sv. Ignacija, u kojoj nastojimo VIDJETI SVE NOVO U KRISTU, s našega Fakulteta filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu i Filozofsko-teološkoga instituta, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana za duhovni oporavak i ulazak u dubinu Evanđelja, za čitanje i slušanje:

Glazba, Serjo De Lua, Ascension – Keys of Moon Music is creating music | Patreon

Jao meni, jao meni (2x οὐαί Mt 11,21)! Hoću li se poput kule babilonske oholo nebu pod oblake uzdizati (Mt 11,23)? Koriš me, grdiš, Gospodine, jer tako zaslužujem. Jer je to spasonosno. Ti mi govoriš – dvaput (λέγω Mt 11,22.24). Svoju riječ meni upućuješ usuprot mojemu ponašanju. I izravno upozoravaš na Sudnji dan koji će doći (2x ἡμέρα κρἰσεως Mt 11,22.24).

Ja tražim tvoja čudesa i uživam u njima, a ti tražiš da se obratim (2x μετανοέω Mt 11,20.21), da preokrenem svoj duh i gledam na nov način, preko granica vlastitoga “ja”, da mislim na ono što dolazi poslije, na dan Suda i na svoju vječnu sudbinu. Tražiš da gledam na tebe.

Ništa mi ne vrijedi ako se moje ime biblijskih sedam puta u Evanđeljima spominje (Βηθσαϊδά Mt 11,21; Mk 6,45; 8,22; Lk 9,10; 10,13; Iv 1,44; 12,21), ni što su poizbor apostoli i Petar i Andrija i Filip iz moga kraja (Iv 1,44); ništa mi ne vrijedi što si kod mene prvi put nahranio veliko mnoštvo (Mk 6,45; Lk 9,11), i što si slijepca temeljito liječio i dao mu da jasno vidi svoje bližnje (Mk 8,22). Ništa mi ne vrijedi što si se kod mene nastanio (Mt 4,13). I poganski kraljevski Tir i Sidon, i drevna grješna Sodoma lakše će od mene proći na posljednjem Sudu (Mt 11,22.24).

Učini, Gospodine, ono veliko svoje čudo da tvoje Srce kuca u meni, da tvoja predragocjena Krv pere moje grijehe, da tvoja muka i tvoj križ završe u slavnom, preradosnom uskrsnuću, pa da u pokorničkom odijelu, s pepelom na glavi, smjerno zazivam tvoje ime i budem ovdje s tobom i danas (σήμερον Mt 11,23).

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

2 komentara:

  1. Lic. Carmen Vrljičak

    Haz tu milagro, Jesús! que tu Corazón lata en el mío. De verdad te lo pido

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.