Gospodinu koji je više od proroka i kralja (Mt 12,38-42)

uz današnje Evanđelje: ponedjeljak 16. tjedna

U godini sv. Ignacija, u kojoj nastojimo VIDJETI SVE NOVO U KRISTU, skromna mrvica s našega Filozofsko-teološkoga instituta na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana, #outreach za smirenje, dubinu i obnavljanje snaga, kao molitva za mučeničku Ukrajinu.

Odgovaram ti, Gospodine, tako da izričem svoje želje. Suče vječni, pravedni, tvoj sud pripravna srca prihvaćam i priznajem svoju zloću, svoju preljubničku nevjernost. Moj je naraštaj takav.

U tebi gledamo tek jednoga od učitelja, i Otac nam neće drugo dati nego da ipak vidimo tvoj čudesan, božanski znak.

Jona je propovijedao, tek je trećinu grada prošao, a već se je glavni grad zločinačke Asirije obratio. A ti si prorok i još daleko, daleko više od proroka. I ti si ovdje, u ovom naraštaju.

Već mnogo prije kraljica od Sabe sama se izbliza uvjerila i zadivila, slušajući mudrost i gledajući bogatstvo kralja Salomona. Prešla je kilometre da osobno dođe. A ti si kralj, i još neizmjerno više od kralja. I ti si ovdje, u našem naraštaju.

Ustat će od mrtvih Asirci iz Ninive na Sudnji dan da osude ovaj moj naraštaj. Uskrsnut će u Dan Suda kraljica od Sabe i izreći osudu nad nama.

Prorok Jona bio je u utrobi velike ribe, ti ćeš biti u utrobi groba. Po svom svetom križu pridružit ćeš se pokojnima u podzemnom carstvu mrtvih. A onda ćeš živ ustati. Uskrsnut ćeš. Zato s povjerenjem već sada k tebi vapim: Smiluj se!

18. 7. 2022.

Niko Bilić, SJ

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.