Bratu mojemu, i sinu (Mt 12,46-50)

uz današnje Evanđelje: utorak 16. tjedna

Richard L. George, Sveto lice Isusovo – RL George Studio

U mjesecu srpnju, koji je posvećen predragocjenoj Krvi Kristovoj, evo nam završetak 12. poglavlja u Matejevu evanđelju, gdje Gospodin govori o novom srodstvu, novoj obitelji. U godini sv. Ignacija, u kojoj želimo VIDJETI SVE NOVO U KRISTU, mrvica s Gospodareva stola na našemu Fakultetu filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, na Filozofsko-teološkom institutu, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana #outreach za okrjepu duši i obnavljanje snaga, za dublje razumijevanje i prihvaćanje Evanđelja, za čitanje i slušanje:

Dobrohotno govoriš svima nama, nepreglednim mnoštvima. Ne odustaješ. Kad, evo, stiže tvoja sveta majka i tvoji najbliži, rod tvoj. Ne ulaze sami. Ostaju vani i traže te jer žele porazgovarati s tobom. Ti si njihov.

Jesam li ja ta sretna duša koja hiti i s osjećajem javlja da su tu, vani, i da te traže? Meni ćeš uputiti svoj odgovor. Da razjasniš svima, pitaš tko su. Tko je tvoja majka, Isuse, tko su tvoja braća? Ako do danas vodimo promašene raspre i zbunjujemo jedni druge, ti se vraćaš na onu prvotnu – božansku – zadaću koju Stvoritelj dodjeljuje čovjeku: Daj ime (Post 2,19)! Prepoznaj što je, tko je to pred tobom! Pogledaj i priznaj istinu! Živi u istini! Božanskom i ljudskom riječi definiraš, Gospodine, svoju obitelj iznova. Ti određuješ.

Dopusti mi da smirim svoj pogled i promatram tvoju ispruženu ruku. Evo ruke Otkupiteljeve, ruke spasiteljice! To je Božja ruka koja je – uzdignuta, jaka – izvela svoj narod iz kuće ropstva. Pogled na nju liječi moju dušu, obnavlja snagu, budi nadu, srce mi grije.

Pružaš svoju dobru ruku nad nama. Nada mnom. I mi nismo više tek nebrojeno, bezimeno mnoštvo, nego mi smo tvoji učenici. Ako činim i stvaram ono što tvoj Otac želi, ako izvršavam što Otac na nebesima hoće i što je on odlučio, onda sam tvoj, tvoja obitelj. Onda si moj najbliži, moj brat, sin moj. Moja krv teče tvojim žilama.

19. 7. 2022.

Niko Bilić, SJ

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.