Ocu s Isusom (Iv 17,11b-19)

Uz današnje Evanđelje: srijeda 7. vazmenog tjedna

Josef Aleksius Kastner, Oltarna slika u Bazilici – narodnom svetištu Srca Isusova, Palmotićeva 31, Zagreb

Na početku mjeseca lipnja koji je mjesec Srca Isusova, u jubilarnoj godini sv. Ignacija, u devetnici Duhu Svetomu, mrvica s našega Fakulteta filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu i Filozofsko-teološkoga instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana, za prepoznavanje, prihvaćanje i primjenu dubine Kristova evanđelja:

Oče vječni, sveti, na nebesima! S Mesijom – Kristom, Sinom tvojim, svećenikom i žrtvom, koji moli za sve nas, uzdižem svoje oči i svoj glas k tebi kao dijete i tebi predajem svu svoju prošlost i svu sadašnjost. Bio je s nama i čuvao me je, zaštitio me od propasti. Dao mi je tvoju vječnu Riječ koja je tijelom postala, koja je Istina. Dao mi je sebe sâma.

Čuvaj me, molim, u svome svetom imenu jer ono je pravi životni prostor. Dao si ga Sinu svome ljubljenome, koji je jedno s tobom. Čuvaj me, kao što me je on čuvao u tom božanskom, beskonačnom imenu jer samo u tome imenu svi možemo biti jedno. U tvojemu imenu jedina je obrana za mene da ne budem sin propasti. Samo u tvojemu imenu Pismo se ispunja.

Kako često vidim da nisam od svijeta, da me mrzi i razapinje, kao što ni on, moj Spasitelj i Gospodin, nije od svijeta, nego je od tebe. I k tebi ide, k Ocu svojemu i Ocu našemu. Pritom moli za mene jer hoće da svi mi, njegovi, budemo jedno, kao što je on s tobom jedno. Hoće da njegova radost bude u meni. Želi da s njim i moja duša bude posvećena u istini, da cijelo moje biće bude posvećeno u njemu.

Ne, ne tražim da me uzmeš sa svijeta jer toliko si ljubio svijet da si Sina svoga, koga ljubiš, dao. I kao što si ti njega poslao, tako on mene šalje u svijet. Zato ti u ovoj svojoj molbi prinosim sav naš svijet i tražim samo da me čuvaš od zla. A zato što Sin tvoj moli za mene, zato što on tako hoće, daruj mi njegovu radost! Daj da u meni bude njegova radost, radost Sina ljubljenoga u kojemu je sva tvoja milina. Daj da je u sebi imam potpunu.

Sveti, podari mi od svoje svetosti jer on tako moli za mene. Posveti me u Istini! Posveti me, Bože, u svojoj vječnoj Riječi, Sinu svojemu, mome Spasitelju, koji je sama sebe posvetio za mene zato da u njemu imam posvećenje jer on je Istina.

1. lipnja 2022.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.