Isusu kad objavljuje Presveto Trojstvo (Iv 16,12-15)

uz današnje Evanđelje: Presveto Trojstvo (god. C)

U mjesecu lipnju, u kampanji Srca Isusova, u godini sv. Ignacija, u kojoj tražimo kako VIDJETI SVE NOVO U KRISTU, skromna mrvica s Gospodareva stola koji čuva naš Fakultet filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu i Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana, za smirenje i okrjepu duši, za novo ulaženje u dubinu Evanđelja:

Posljednja je večera. Sveti, svečani čas koji obuhvaća sve, dodiruje sve duše. Slavimo Pashu Gospodnju, veliki izlazak iz ropstva u slobodu. I mene, grješnika, primaš za svoj stol, Gospodine. Noge si mi oprao (Iv 13,5). Ljubiš me do kraja (Iv 13,1) i otkrivaš mi tajnu Božjega života. Sebe daješ ti, koji si sav Očev. Po Duhu Očevu, po Duhu svojemu, ljubiš!

Sve što Otac ima, tvoje je (Iv 16,15), sve je tebi predao Otac tvoj (Mt 11,27). I ti znaš da je on sve dao u tvoje ruke (Iv 13,3). Tebi daje svu vlast na nebu i na zemlji (Mt 28,18).

Već prije svoje muke i svojega uskrsnuća tako mi mnogo toga imaš reći, ali ja nemam snage nositi (Iv 16,12), pretežak mi je to križ.

Duh, koji dolazi, ne govori sam od sebe (16,13) kao što ni ti nisi zborio sam od sebe, nego kako si od Oca čuo, tako si nam govorio (5,10; 8,26s; 12,49s; 14,10). I Duh sluša pa govori (16,13). Duh tebe proslavlja jer mi donosi ono što je tvoje. On je Navjestitelj (3x ἀναγγέλλω Iv 16,13.14.15); od tvojega uzima i naviješta meni (2x 16,14.15). Javlja mi.

Želim li istinito gledati na ono što dolazi, primat ću spremno što mi Duh Istine (Iv 15,26; 16,13) donosi. U tvom Duhu, Gospodine i Učitelju, mogu imati uvid u budućnost, snagom tvojega Duha mogu nositi dubinu i snagu svih tvojih riječi.

On, kad dođe, vodi me putem (ὁδηγέω) na kojemu je sva istina (ἀλήθεια πάση Iv 16,13) – istina o tebi, jedini Sveti, i o Ocu; o tvojoj žrtvi i o otkupljenju svijeta, o Božjem sudu i o vječnom spasenju.

Dođi, Duše Božji, vječni, svemogući, i reci mi sve! Spasitelju, Sine Božji, milino Očeva, daruj mi svoje Srce da tvojom ljubavlju ljubim svoju braću i sestre! Svevišnji Oče nebeski, pokaži mi kako u svojoj ljubavi stvaraš i držiš svaki djelić mojega bića, i daješ mi život!

12. 6. 2022.

Niko Bilić, SJ

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.