Isusu kad nas zove na savršenstvo (Mt 5,43-48)

uz današnje Evanđelje: utorak 11. tjedna k. g.

J. J. Tissot, Govor na gori

Od prije, u novom ruhu. U kampanji Srca Isusova, dok vas sve radosno pozivamo na Tijelovsku procesiju preksutra, u četvrtak poslije večernje sv. mise koja je u 19.00 sati u okrilju Bazilike Srca Isusova (Palmotićeva 31, Zagreb), u godini sv. Ignacija, u kojoj nastojimo VIDJETI SVE NOVO U KRISTU, mrvica na Gospodarevu stolu koji čuva naš Fakultet filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu i Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana, za okrjepu i potporu, za dublje razumijevanje i prihvaćanje Evanđelja…

Gospodine, u našoj dubinskoj ljudskoj želji da budemo savršeni, da se do kraja razvijemo, ti nam izlaziš ususret. Daješ nam za uzor našega nebeskog Oca. Ljubazno nas pozivaš da, zajedno s tobom, budemo njegovi sinovi – po mjeri tvoje punine (usp. Ef 4,13). Gospodine, smiluj se!

Kriste, Otkupitelju naš, ti nas čuvaš od lažnih ideala kao što su biblijski carinici i pogani. I jasno upozoravaš da postoji razlika između dobrih i zlih. Podsjećaš nas da Ocu nebeskom pripadaju i sunce i kiša. Što je silno stvorio on nam velikodušno daje. A mi smo zbog svojih grijeha nepravedni. Kriste, smiluj se!

Učitelju sveti, kada smo proganjani, ti tražiš od nas da odgovorimo onima koji nas progone tako da molimo za njih. Tražiš od nas slabih da ljubimo kao što si ti ljubio (usp. Iv 13,34; 15,9.12). Ne tek naravnom ljubavlju prema dragim ljudima koji nas ljube, nego savršenom ljubavlju koja iz tvojega srca izvire i prema tvojim neprijateljima. Gospodine, smiluj se!

14. 6. 2022. (orig. 16. 6. 2020.)

Niko Bilić, SJ

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.