Kategorije
Duhovnost

S apostolima Gospodinu i Učitelju (Iv 13,16-20)

kad im je na Posljednjoj večeri oprao noge

Uz današnje Evanđelje: četvrtak 4. vazmenog tjedna

Carl Bloch, Posljednja večera

Od jučer. U godini sv. Ignacija, vrijedi li ova mrvica s Gospodareva stola na našemu Fakultetu filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu i Filozofsko-teološkom institutu, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana, za predah i smirenje, za otvoreni susret s istinom, za otkrivanje i primjenu Evanđelje, kao molitva za sve najmanje pacijente i njihove majke. Za one kojima je u njihovu sićušnom tijelu najpotrebnija zdravstvena zaštita pred teškim bolestima. Za liječnike koji marljivo, s ljubavlju, stručno liječe.

Ti si Gospodar, ti si veći od mene, sluge. Ti šalješ. Ti si veći od apostola kojega šalješ (Iv 13,16), kojega si izabrao i znaš ga (13,18), a ipak si mu ponizno oprao noge (13,5.14).

Hvala ti na novome blaženstvu: Blago meni ako s apostolima činim ono i onako kako si nam primjer dao (Iv 13,15.17). Znanje je važno, ali znanje nije dosta. Djela se traže. Sretan sam čovjek ako izvršavam, tada mi dolaze radost i klicanje.

Kad u meni vidiš da te izdajem, još jednom otkrivaš snagu Pisma i primjenjuješ ga (Ps 41,10; Iv 13,18): Primio si me za stol da s tobom blagujem. Tvoj kruh s tobom jedem, tvoje tijelo – jelo istinsko, a evo pokvarenjački diže se na tebe, okrećem ti leđa. Sklopio si Savez sa mnom, dao mi mir, poklonio mi svoje povjerenje, a ja te ne primam, gazim te i svojom petom dičim se nad tobom.

Hvala ti što mi unaprijed to objavljuješ. Jer tako mogu vjerovati u tebe i kad si izdan, predan, kad si mučen i raspet. I kad budeš žrtvovani, zaklani Jaganjac, ti jesi! Ti si Bog (Iv 13,19).

Važne su ovo, presudne riječi koje zato dvaput ponavljaš, naglašavaš: Zaista, zaista kažeš nam (Iv 13,16.20). Što je pravi susret, što prava komunikacija među nama ljudima!? Ako tvojega apostola primam, onda i tebe primam i Oca tvojega primam (Iv 13,20). Kad me ti šalješ i prime me, primaju tebe, a tko tebe prima, prima Oca koji te je poslao. Čovjek Boga prima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.