Kategorije
Duhovnost

Pripravljaš mi mjesto (Iv 14,1-6)

uz današnje Evanđelje: petak 4. vazmenog tjedna

Pasha – Kristova Posljednja večera u crkvi sv. Nikole u Bruxellesu

Od jučer. U godini sv. Ignacija (https://www.ignacije.hr), u uskrsnom vremenu, na 100. rođendan prvog hrvatskog Predsjednika, s našega Fakulteta filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu i Filozofsko-teološkoga instituta, afiliranog Papinskom sveučilištu Gregoriana, skroman prilog za smirenje, predah i uzdizanje duše, za dublje razumijevanje i primjenu Kristova evanđelja, kao molitva da sve više zajednički hodamo za život i nikad za smrt. Za čitanje i slušanje

Spremna srca, zajedno s Tomom, priznajem te Gospodinom (κύριος Iv 14,5), ali ti isto tako iznosim svu muku i stisku svoje zdrave logike. Ako ne znam kamo ideš (Iv 14,5), kako onda mogu znati put koji onamo vodi (Iv 16,4)? Još više, ako k tebi mogu doći jedino tako da me Ota c privuče (Iv 6,44.65), kako onda mogu do Oca doći jedino po tebi (Iv 14,6)? Je li to teško protuslovlje?

Nije. Pokazuješ mi kamo ideš, a ja te molim dopusti mi da do u dubinu duše osjetim kako me Otac privlači jer on to hoće. Privlači me po tebi! Zato dolazim k tebi. Dolazim k tebi, Oče nebeski.

Umiruješ me (ταράσσω Iv 14,1) – središte moje osobe, sjedište mojih misli, izvor mojih riječi. Jer znaš što znači biti duboko dirnut (ταράσσω 11,33), u duši potresen (ταράσσω 12,27), u vlastitom duhu (ταράσσω 13,21). I ono uzburkano, olujno more smirio si (Mk 4,39). Samo ti to možeš.

Gradiš u meni povjerenje u Boga i u čovjeka (Iv 14,1b). Kao što je već narod na Crvenomu moru povjerovao u Boga i u Mojsija (Izl 14,31). Tražiš da vjerujem u Oca i da u tebe vjerujem.

Pripravljaš mi mjesto (2x ἑτοιμάζω Iv 14,2.3), kažeš. A pokazao si da tvoja riječ vrijedi. Važi. Daj mi promotriti divotu koja krasi čudesan Dom Oca tvojega (Iv 14,2). Tebi vjerujem da je ondje ugodno, stalno boravište za me koje ti pripravljaš.

Molim i čeznem da budem gdje si ti, a i ti želiš da svi mi budemo gdje si ti (Iv 14,3). Doći ćeš, obećavaš, i uzeti me k sebi. Zato si ti istina o putu kojim mi je ići k Ocu, ti si moj život (usp. Iv 14,6).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.