Kad mnogi odstupaju (Iv 6,60-69)

Uz današnje Evanđelje: subota 3. vazmenoga tjedna

U jubilarnoj godini sv. Ignacija Lojolskog, o 500. godišnjici njegova obraćenja, dok kao isusovci molimo od Boga osobitu milost da možemo VIDJETI SVE NOVO U KRISTU, može li ovo biti makar mrvica s Gospodareva stola na našemu Fakultetu filozofije i religijskih znanosti sa Sveučilišta u Zagrebu i na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana za obnavljanje snaga, za utaživanje duhovne žeđi, za nov susret s Evanđeljem:

Glazba: One Piece of Summer by Keys of Moon | https://soundcloud.com/keysofmoon

Ono važno tvoje su riječi, Učitelju božanski. Protiv njih mrmljamo (“tvrda besjeda” Iv 6,60); ti ih dvaput ističeš (“riječi koje sam govorio” 63; “rekao sam vam” 65), Petar zaključuje da su to riječi života vječnoga (68).

Mnogi smo (2x πολλοί Iv 6,60.66). A tvoji smo učenici. Ti znaš, vidiš (2x οἶδα 61.64). Prepoznaješ moje rogoborenje (61). Znaš kad ti ne vjerujem i kad sam ti izdajica (64).

Ti si gubitnik, Gospodine. Mnogi te od nas, tvojih učenika, skandalizirani (61) napuštaju (66). Ali ti ne zavodiš i ne prikupljaš pristaše za sebe nego i onim odabranima, koje si ustanovio kao zajednicu i postavio da budu s tobom (Mk 3,14), daješ slobodu. Pitaš što oni žele (θέλω Iv 6,67). I treći put progovaraš (61-64.65.67). Potvrđuješ da mogu doći k tebi samo ako mi to Otac daje (65). Samo ako me Otac privuče, bio si rekao (6,44).

Tvoj težak, krut govor (6,60) duh je i život je (63) jer to je Riječ, to si ti (λόγος 6,60 usp. 1,1). Toliko želim iz dubine duše slušati kako Duh zbori dok daje život, tvori, stvara (ποιέω 63). Samo raspadljivo, smrtno tijelo naš je zemaljski prah, ali od tvojega Duha ima vrijednost, zbog tvojega Duha tvoja krv korisnija mi je više od svega (63).

Ti ćeš doista uzići, Sine Čovječji, na nebo gdje si prije bio (61). Magdaleni ćeš izravno i otvoreno na Uskrs reći da uzlaziš k Ocu svojemu i našemu (20,17). Oni koji ne odu drugome motrit će kako uzlaziš (θεωρέω 62). I čut će da opet, isto tako, dolaziš (Dj 1,11).

Dopusti mi, Isuse, da ti sa Šimunom, kojega činiš Prvakom i Stijenom, spremno odgovorim (ἀποκρίνομαι 68) i s tobom hodim (66). Daj mi vjerovati i znati (69) da si ti Gospodin (κύριος 68), da si sav Božji, sav svet kako je davno već Izaija prorokovao (25x “Svetac Izraelov” Iz 1,4…). Otac mi daje (Iv 6,65) i ja, evo, k tebi samom, k tebi jedinom dolazim (68).

7. 5. 2022.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.