Isusu u pretposljednji dan (Iv 16,12-15)

uz današnje Evanđelje: srijeda 6. vazmenog tjedna

Richard L. George, Sveto lice Isusovo © Richard L George, https://www.rlgeorge.studio/

Usred Marijina svibnja, u jubilarnoj godini sv. Ignacija, o 500. godišnjici njegova obraćenja, u kojoj kao https://www.isusovci.hr nastojimo VIDJETI SVE NOVO U KRISTU, mrvica s Gospodareva stola koji čuva naš Fakultet filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu i Filozofsko-teološki institut Druže Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana #outreach za smirenje, dubinu i blizinu, za življe razumijevanje i prihvaćanje Evanđelja, za čitanje i slušanje:

Mnogo, mnogo toga imaš mi reći (Iv 16,12), a još si posve kratko s nama. Već sutra odlaziš. Punih četrdeset radosnih, svetih dana, brojnim si čvrstim dokazima pokazivao svojima da si živ (Dj 1,3), a sada ideš k Ocu svojemu i Ocu našemu (Iv 20,17). I očekuješ da se radujem (Iv 14,28). Jer pravedno je, objašnjavaš, da odlaziš k Ocu i da te očima više ne mogu vidjeti (Iv 16,10).

Važne, ključne stvari imaš mi kazati, koje su Očeve i tvoje. Vaše su. Sve što Otac ima, tvoje je (Iv 16,15), Gospodine i Učitelju, baš kako si, poučavajući, o starijemu sinu bio rekao: “Sinko, sve moje, tvoje je!” (Lk 15,31 usp. Iv 17,10). Duh Navjestitelj (3x ἀναγγέλλω Iv 16,13.14.15) odatle će uzimati da mi objavi. Najavit će mi buduće stvari koje dolaze.

To je tvoj Duh, Gospodine. Ne govori od samoga sebe, nego govori ono što čuje (Iv 16,13). Kao ti. Što si od Oca čuo, to kažeš (Iv 8,26.40;15,15).

Nemam snage od sebe. Ne mogu to nositi (βαστάζω Iv 16,12). Sada je u meni slabost (ἄρτι 16,12). Zato ponizno molim, vapim, i iščekujem: Pošalji mi Duha koji će me voditi na stazama cijele istine (Iv 16,13)! Ja ne mogu pravo, nego Duh Istine tako tebe proslavlja (Iv 16,14).

25. 5. 2022.

Niko Bilić, SJ

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.