Isusu, koji me žalosti (Iv 16,5-11)

Uz današnje Evanđelje: utorak 6. vazmenog tjedna

Od prošle godine, u novom ruhu. Ovaj put baš na dan kad Družba Isusova slavi Gospu od Puta (24. svibnja, Madona della Strada), u uskrsnom vremenu, u jubilarnoj godini sv. Ignacija, u kojoj molimo posebnu milost od Boga da možemo VIDJETI SVE NOVO U KRISTU. Pomaže li ova skromna mrvica s Gospodareva stola koji čuva naš Fakultet filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu i Filozofsko-teološki institut, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana #outreach za predah i okrjepu duši, za više vazmene radosti i za življu molitvu Duhu Svetome, za čitanje i slušanje:

Krećeš (πορεύομαι Iv 16,7), odstupaš (2x ἀπέρχομαι 16,7), Gospodine, odlaziš (ὑπάγω 3x Iv 16,5.10) k Ocu (16,10) koji te je poslao (16,5). Šutim, ni ja ne pitam kamo ćeš (16,5). Srce mi je žalosno (16,6). Ali ti mi kao biblijski mudrac odgovaraš na iskonsko pitanje: Kakva je korist za mene (συμφέρει 16,7)? Čemu to? Koja je svrha? Što ja imam od toga (usp. Prop 1,3)? Ideš k Ocu zato da mi od Oca pošalješ Duha Svetoga koji me bodri i sokoli (παράκλητος 16,7), Duha koji me brani i tješi jer inače neće doći.

Pošalji mi Duha Svetoga da me pravo pouči o mojemu grijehu, da ga više ne tumačim na svoj uskogrudan, sebičan način, nego da Duh prosvijetli i vodi moju savjest. Neka Duh razotkrije moju nevjeru! Pošalji Duha Svetoga da me pouči kako je pravedno što ti odlaziš k Ocu! Duh me upozorava što je pravi sud svijetu.

Dođi, Duše Sveti, i pokaži mi kako je ovosvjetski prvak i vladar pod Božjim sudom! Dođi, Duše Sveti, i daj mi snage da svim srcem vjerujem u Isusa, vječnoga Kneza i Gospodina, Kralja svega stvorenja, sada kad je mojim očima nevidljiv!

2. izd. 24. 5. 2022. (vidi: Isusu koji me žalosti, 11. 5. 21.)

Niko Bilić, SJ

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.