S Petrom, apostolom, koji je sve ostavio (Mk 10,27-31)

Uz današnje Evanđelje: utorak 8. tjedna

Anthonis van Dyck, Petar, apostol (MutualArt.com)

S našega Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenoga s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za predah i prikupljanje snaga, za još dublje upoznavanje i primjenu Kristova Evanđelja, za čitanje i slušanje:

S Petrom, apostolom, koji je sve ostavio (Mk 10,27-31)

Dopusti mi, Isuse, Učitelju, da ti opet u ime svih nas prozborim. Ti nam daješ milost da zbog tebe i tvoje dobre poruke ostavimo sve. Ti si nas pozvao da pođemo za tobom. Primio si nas. Evo, napuštam svoje kao onda na početku, kad si me zadivio, kad si me zaveo. Puštam i odričem se. Opraštam se. U tvoje ruke polažem, tebi predajem: i dom i imanje, i svoje roditelje i cijelu obitelj. Koji je to lom i koja bol, koja je to radost i sloboda!? Sve tebi! I kad ostanem na zadnjem mjestu, posve otraga, ti mi daješ da budem među prvima u tvojem kraljevstvu, sasvim blizu tebi, tik do tvojega srca.

Za ovo naše doba – koje poznajemo, koje poznaješ – uza sva ova naša progonstva, ratovanja i trpljenja, obećavaš mi stostruku nagradu kao pouzdanu, vjerodostojnu stvar. Zaista je tako, odgovaraš mi.

Ti mi, Bože moj, daješ dom u svakoj kući u kojoj me primaju jer smo tvoji. Daješ mi toliku braću i sestre. Darivaš mi majčinsku ljubav i skrb da me prate i dižu. Daješ mi malene kojima pripada kraljevstvo nebesko, koji su mjerilo kako onamo ući. Daješ mi nepregledno polje za rad, njivu Božjega kraljevstva, tvoju veliku žetvu. Objavljuješ mi Oca koji skrovit, skroman, u pozadini, s neomeđenom moći nosi sve, najvažniji je, prvotan.

Onaj budući vijek o kojem govoriš još mi je više na srcu. Kad gledam kako umiremo, kad s grčem vidim da ubijamo jedni druge već u majčinoj utrobi, i u ovom, još jednom, novom ratu, kad izgladnjujemo jedni druge premda hrane ima na pretek, kad pokapam poznate, bliske, još mi je važnija tvoja riječ da mi bude sigurna nada, izvor povjerenja. Poslušat ću svim srcem. Vječnost mi obećavaš. Taj život koji uvijek traje, to je svrha kojom me pravo pokrećeš i vodiš naprijed. To je prava motivacija.

1. 3. 2022.

Vidi: Molitva s Petrom koji je sve ostavio (Mk 10,28-31)

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.