Molitva sa sinom koji je bolestan i opsjednut (Mk 9,14-29)

uz #današnjeEvanđelje: ponedjeljak 7. tjedna

Harold Copping, Isus liječi dječaka padavičara

U godini sv. Ignacija, u kojoj molimo za posebnu milost da možemo VIDJETI SVE NOVO U KRISTU i s radošću vas pozivamo da se pridružite proslavi 400. obljetnice svečeve kanonizacije u subotu, 12. ožujka 2022. u 12:00 sati u crkvi Bezgrješnoga Srca Marijina, Jordanovac 110. Svetu misu predslavi naš nadbiskup, kardinal Josip Bozanić. Kao priprava evo nov neznatan prilog s našega Fakulteta filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu i Filozofsko-teološkoga instituta, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu #outreach. Za predah i okrjepu duši, za sve jače otkrivanje Evanđelja…


Učitelju! Moj me je otac doveo k tebi kad si sišao iz posvećenih visina, s gore Preobraženja, ovamo dolje k nama. Svojim učenicima prilaziš dok ih mi, cijelo mnoštvo, okružujemo. Pismoznanci raspravljaju, istražuju i ispituju, s učenicima, sa svima nama.

Zapanjeni vidimo te, trkom prilazimo i pozdravljamo. Zanimaš se za nas, a moj otac daje odgovor. S tobom razgovara. Moli.

U meni je duh nekomunikacije, ne da mi da se izreknem, da razgovaram. Ti prepoznaješ da mi također ne da poslušati što mi bližnji govori. Zgrabi me kad hoće, stvara nemir; sav se tresem i grčim, pjena mi na usta dolazi, zubi mi škrguću kao da sam izbačen u tamu pakla (Mt 8,12; 22,13; 25,30), cijelo mi biće usahne.

Tata je htio jednostavno riješiti. Rekao je tvojim učenicima da istjeraju to zlo iz mene. Ali nisu imali snage. Ne ide to po narudžbi! Za ovaj rod ljudska sila nije dosta; traži se božanska, tvoja.

I ja sam od ovoga naraštaja nevjernoga. S nama si, nas podnosiš. Na tvoju riječ dovode me k tebi. I sada se opet događa taj moj napadaj, taj užas. Zna te zloduh. Tako me uzdrmao da sam pred tobom na zemlji, valjam se, pjena mi navire. Nije to smjeran poklon pred tobom, to je pakleno divljanje.

Pitaš za povijest moje bolesti, otac zna. Od malena trpim. Baca me i u vatru i u vodu. I kad dijagnozu ne znam, ovoliko je jasno: želi me baciti u propast.

Možeš li ti, Dobri, Jaki? I ja iz dubine duše vapim: Smiluj se! Svojim milosrđem pomozi našoj obitelji! Svim srcem i ja vičem. Pridružujem se zagovornoj očevoj molitvi. Baš zato što je moja vjera slaba, baš zato što sam nevjernoga roda, pomozi! Sada, kad se svi okupljamo oko tebe, reci svoju božansku riječ.

Ne poznajem sve uzroke; ne znam pravo što je u meni duhovno, a što tjelesna bol, ali ti, Gospodine, vladaš situacijom. Poznaješ stvari, razumiješ se u to. Tvoja je zapovijed odlučna i snažna, konačna. Uz buku, cijelo mi tijelo protresavši, zloduh se pokorava i odlazi da više nikad ne uđe u mene. Ali organizam iscrpljen, tijelo ispijeno ostaje mi kao beživotno, mrtvo. Mnogi već misle da me više nema, da si me usmrtio.

Dopusti mi da živo osjetim kako me prima tvoja jaka i nježna tesarska ruka. Daruješ mi od svoga uskrsnuća! Ti me, Utjelovljeni, podižeš, ali tako da meni daješ snagu, tako da ja svojim silama ustajem.

Čudesnu moć objavljuješ učenicima, Isuse. Od sebe samih oni to ne mogu, ali po njihovoj molitvi ti oslobađaš dušu od sotonskih okova. Nije više u grču od zloduha, nego živi.

21. 2. 2022.

Niko Bilić, SJ

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.