Molitva s Ivanom, apostolom (Mk 9,38-40)

kad su vidjeli da netko drugi djeluje u Isusovo ime
J. A. Kastner, Oltarna slika u Bazilici – narodnom svetištu Srca Isusova
Uz #današnjeEvanđelje, srijeda 7. tjedna

U godini sv. Ignacija pozivamo vas na središnju proslavu 400. obljetnice njegove kanonizacije u subotu, 12. ožujka 2022. u 12 sati u crkvi Bezgrješnoga Srca Marijina, Jordanovac 110, ZG. Svetu misu predslavi naš zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. S našega Fakulteta filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu i Filozofsko-teološkoga instituta, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana #outreach, za duhovnu pripravu:

Učitelju sveti! Ja sam tvoja duša ljubljena, mene si odabrao i ljubiš me. Na tvoja se prsa želim nasloniti kad me primaš za svoj stol (usp. Iv 13,25; 21.20). Meni kažeš da ostanem dok ti ne dođeš (usp. Iv 21,22s).

Govorim ti u ime svih nas (Mk 9,38). Zbunjeni, i kod drugih vidimo tvoju božansku snagu. Evo, čovjek u tvoje ime čak i od demonske sile oslobađa svojega bližnjega. Mi mu želimo zabraniti jer nas ne slijedi, ali tvoj je sud važan.

Silna je tvoja utjeha i oslobođenje koje mi daješ. Ako na jakosti tvojega imena učinim neko čudo, neću te moći odmah nakon toga vrijeđati i izdati, klevetati i psovati ime tvoje sveto (Mk 9,39).

Lijepo je što se osjećam kao dio zajednice i nas postavljam kao mjerilo: Nas treba slijediti! Čak i ti potvrđuješ da smo jedno. To smo mi, i tko nije protiv nas, za nas je (Mk 9,40)! Ali, dok se ponizno pred tobom klanjam, jasno mi je: ti si, Gospodine, kamen temeljac, ti si izvor našega zajedništva. Koliko tebe slijedimo i oslanjamo se na tvoje ime, koliko živimo u tvoje ime, toliko smo jedno. Toliko smo tvoja živa Crkva, jača od zloduha.

Ilustracija: Heinrich Hofmann, Isus Krist u dobi od 33 godine

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.